Pas verschenen

LITERATUUR

Michael Chabon: Heren van de weg (Gentlemen of the Road). Vert. Christien Jonkheer & Gerda Baardman,Anthos, 188 blz. € 17,95

Relaties tussen mannen is een belangrijk motief in het werk van de Amerikaanse schrijver Michael Chabon (1963). Zo ook in dit Don Quichot- achtige verhaal over een dynamisch duo en hun avonturen langs de Zijderoute in het jaar 1000. Geïllustreerd door Gary Gianni.

Nancy Huston: Breuklijnen (Lignes de failles ). Vert. Eveline van Hemert, De Geus, 320 blz. € 22,50

Roman van de Frans-Canadese schrijfster Nancy Huston (1953). Dit ‘superieur gecomponeerde epos over vier generaties vrouwen worstelend met hun oorsprong, kinderroof tijdens de oorlog, werd terecht bekroond met de Prix Femina’ (Margot Dijkgraaf in Boeken, 15.12.06).

Dante Alighieri: De goddelijke komedie (La divina commedia). Vert. Ike Cialona en Peter Verstegen, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 926 blz. € 39,95

Elfde deel in de Perpetua-reeks met een nawoord van Marcel Möring.

Eric-Emmanuel Schmitt: De sekte der egoïsten (La Secte des Egoïstes). Vert. Eef Gratama, Atlas, 134 blz. € 16,90

Een jonge wetenschapper stuit bij toeval op het bestaan van een excentriekeling, die in de 18de eeuw een filosofische school oprichtte met als leer het zuivere egoïsme. Roman van de Franse toneel- en romanschrijver Eric-Emmanuel Schmitt (1960) over wat er gebeurt als logica waanzin wordt.

NON-FICTIE

Descartes: De passies van de ziel (Les Passions de l’ âme). Vert. Theo Verbeek, Historische Uitgeverij, 232 blz. € 27,50

Dit laatste werk van René Descartes (1596-1650) verschenen in het najaar van 1649, verhaalt voornamelijk over de fysiologie van de emoties.

Afshin Ellian: Allah weet het niet beter. Meulenhoff, 304 blz. € 19,90

Selectie uit columns voor onder meer NRC Handelsblad waarin de docent Encyclopedie van de Rechtswetenschap en dichter ingaat op de wijze waarop het Nederlandse establishment omgaat met vraagstukken rond de islam.

Willem Schinkel: De gedroomde samenleving. Klement, 160 blz. € 16,95

Voor een breder publiek toegankelijk gemaakte analyse van het integratiedebat als casus van ‘sociale hypochondrie’, zoals socioloog Willem Schinkel (1976) beschreef in zijn boek Denken in een tijd van sociale hypochondrie (2007). Aanstaande zondag stelt hij zijn ideale televisieavond samen als gast van Bas Heijne bij het programma Zomergasten van de VPRO.

Kristen den Hartog en Tracy Kasaboski: De kinderen van de tuinder. Een familiegeschiedenis. Artemis & Co, 304 blz. € 19,95

Twee kleindochters schreven het verhaal van hun grootouders, vanaf de jaren dertig tot aan hun emigratie naar Canada in de jaren vijftig.