Pakistaanse Talibaan eisen aanslag Wah op

Een dubbele zelfmoordaanslag gisteren op de grootste wapenfabriek van Pakistan is opgeëist door de Pakistaanse Talibaan. De actie zou een vergelding zijn voor de militaire operaties in de tribale grensregio.

Bij bombardementen door de luchtmacht op vermeende schuilplaatsen van militanten in de tribale regio Bajaur zijn de afgelopen twee weken honderden doden gevallen. „Het leger heeft honderden onschuldige mensen gedood en wij hebben het aangevallen om het een lesje te leren”, zei de woordvoerder van de Beweging van Talibaan in Pakistan, een alliantie van Pakistaans militante groepen die opereren vanuit de tribale gebieden. Door de gevechten in Bajaur zijn 250.000 inwoners hun huizen ontvlucht.

Twee zelfmoordterroristen bliezen zichzelf gisteren op bij de poorten van een wapenfabriek in Wah, dertig kilometer buiten Islamabad. Vanmorgen stond het dodental op 67, maar vermoedelijk loopt dat verder op.

De politie heeft een derde man gearresteerd die volgens haar ook een zelfmoordaanslag op de fabriek wilde plegen. In een nabije moskee vond de politie een bomgordel en explosieven.

Na de aanslag – de grootste op een militair doelwit in Pakistan – heeft het leger de beveiliging van alle militaire terreinen verhoogd. Uit de aanslag blijkt onder andere dat het vertrek van president Musharraf maandag geen verschil maakt voor de Pakistaanse Talibaan. De strategie van de in maart aangetreden regering om te onderhandelen met extremisten heeft tot op heden nauwelijks iets opgeleverd. Sinds maart zijn bij twintig zelfmoordaanslagen meer dan vierhonderd doden gevallen.

De twee belangrijkste regeringspartijen hebben vanmiddag hun gesprek hervat over een nieuwe presidentskandidaat en de kwestie over de door Musharraf ontslagen top van de rechterlijke macht. De Verkiezingscommissie heeft vandaag 6 september als datum vastgesteld voor de stemming over Musharrafs opvolger. Die wordt gekozen door de twee huizen van het nationale parlement en de vier provinciale assemblees. (AP, Reuters, AFP)