Onderzoek misdaden

Internationale Strafhof onderzoekt korte oorlog tussen Rusland en Georgië.

Rusland stelt de telling van het aantal burgerdoden in het conflict drastisch bij.

Het Internationale Strafhof gaat onderzoeken of in het conflict tussen Rusland en Georgië oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd en of er genocide heeft plaatsgehad. Aanklager Luis Moreno-Ocampo heeft dat bevestigd.

Aan het begin van de invasie van Russische militairen in Zuid-Ossetië beschuldigde de Russische premier Poetin Georgië ervan genocide te hebben gepleegd in de regio. De Russische ambassadeur in Georgië sprak een dag later van genocide en van etnische zuivering. Twee dagen later verklaarde Georgië dat het een klacht had ingediend bij het Internationaal Hof van Justitie wegens etnische zuivering door Rusland in Georgië tussen 1993 en 2008. Het Hof oordeelt in zaken van staten tegen elkaar, het Strafhof kan individuen vervolgen. Beide hoven zijn in Den Haag gevestigd.

Het Strafhof zegt alle informatie in beschouwing te nemen, „ongeacht de individuen of de groepen die de misdaden zouden hebben gepleegd”.

Rusland heeft het totale aantal burgerdoden dat zou zijn gevallen teruggebracht van een geschatte 1.600 naar 133, het aantal lijken dat in Zuid-Ossetië zou zijn gevonden. Rusland stelt dat het aantal zal oplopen, omdat er ongeopende massagraven zouden zijn. Het aantal gesneuvelde Russische militairen staat op 64.

Aan Georgische zijde zouden 146 militairen en 69 burgers zijn gedood en 1.400 mensen gewond zijn geraakt. Georgië houdt de mortuaria gesloten voor verslaggevers, volgens de minister van Gezondheid om hen te beschermen tegen boze nabestaanden.

Het Internationale Rode Kruis heeft gisteren toegang gekregen tot het grootste ziekenhuis in de Zuid-Osseetse stad Tschinvali, dat door de oorlog flink beschadigd is. Het Rode Kruis heeft al hulp gebracht aan vier andere ziekenhuizen in Georgië, die in totaal circa duizend oorlogsslachtoffers hebben opgenomen. In drie ziekenhuizen in de Noord-Osseetse stad Vladikavkaz in Rusland, waar veel van de geëvacueerde Zuid-Osseten zouden zijn beland, telde een buitenlandse verslaggever 259 gewonden. Het Rode Kruis spreekt van ruim 220 gewonden in Noord-Ossetië. Dat suggereert een laag dodental, omdat bij de meeste grondoorlogen veel meer mensen gewond raken dan omkomen.