Obama valt McCain hard aan op huizen

In de race om het Witte Huis hebben John McCain en Barack Obama elkaar gisteren agressief aangevallen op elkaars vermeende ‘elitarisme’.

De strijd brak uit nadat McCain in een interview niet wist te zeggen hoeveel huizen hij en zijn vrouw Cindy, de rijke dochter van een biermagnaat, bezitten. Hij zei dat zijn staf hier op terug zou komen. Die meldde dat het paar „zeker vier” huizen heeft.

Het team van Obama wist snel te melden dat het er in feite zeven waren, de media telden er acht.

In een campagnepot je stelde Obama vervolgens dat McCain wegens zijn eigen rijkdom de zorgen van kiezers over bijvoorbeeld de hypotheekcrisis niet zal begrijpen. Het filmpje sluit af met een foto van het Witte Huis. „Er is één huis waarvan Amerika zich niet kan veroorloven dat John McCain er in trekt.”

Op tournee in Virginia riep Obama ook in herinnering dat McCain dit weekeinde half-grappend zei dat iemand pas rijk is als hij 5 miljoen dollar verdient. „Dus iemand die 3 miljoen verdient, behoort tot de middenklasse?”

Het McCain-kamp reageerde met een spotje ‘Housing Problem’ waarin Obama’s banden met een veroordeelde vastgoedhandelaar worden bekritiseerd. Een woordvoerder zei dat juist Obama elitair is, omdat hij zich „meer zorgen maakt over de prijs van rucola”.

In 2004 noemden Republikeinen de Democratische kandidaat Kerry ook elitair, omdat zijn vrouw Teresa (lid van de rijke Ketchup-familie Heinz ) vijf huizen en een privéjet heeft. Cindy McCain heeft ook een eigen vliegtuig.

De spotjes, het interview en analyses: nrc.nl/race08