Mark is een balvolger

De woorden floepten eruit en bleven daarna prachtig hangen in het gesprek. Ball watcher. De gebruiker van de term, ex-held Ronald de Boer, keek er een beetje spottend bij, zoals voetballers dat zo goed kunnen. Mark van Bommel is een ball watcher. Een andere ex-held, Hans van Breukelen, was erover begonnen: Van Bommel houdt zijn oog op de bal en geeft daardoor de man die hij moet afstoppen te veel handelingsvrijheid. Analyse van de ex-helden bij SBS6 na afloop van Rusland-Nederland: drie keer ontstond er door onoplettendheid van Van Bommel gevaar voor ons doel.

Eindelijk deed de middenvelder weer mee in Oranje, en meteen werd hij in de hoek gezet als een kluns. Want daar komt het wel op neer. 31 jaar, aanvoerder van Bayern München, 41 interlands, Champions League gewonnen met Barcelona, maar een kluns. Zo ongeveer had de vorige bondscoach, Marco van Basten, hem al eens gekwalificeerd. Zelfs het in de gaten houden van een Roemeen op leeftijd was te veel gevraagd voor Mark. Waarna Van Bommel in het najaar van 2006 de eer aan zichzelf hield en bedankte voor Oranje. Nu er een nieuwe bondscoach is, wil Mark weer meedoen. De nieuwe is zijn schoonvader en die vindt hem geen kluns.

In datzelfde gesprek na Rusland-Nederland kwamen bijna achteloos drie voorvallen op tafel van, zoals dat heette, klassieke Van Bommel-fouten. Nogal heftige voorvallen. In september 2001 volgde Mark de bal en niet de Ier Jason McAteer, die in alle vrijheid scoorde: Nederland niet naar het WK van 2002. In mei 2005 volgde Mark de bal en niet Massimo Ambrosini, die fluitend raak kopte: PSV niet naar de Champions-Leaguefinale. In juni 2006 volgde Mark de bal en niet zijn Portugese tegenstander Maniche, die vanachter zijn rug wegliep en scoorde: Oranje niet naar de kwartfinale van het wereldkampioenschap.

Het kennelijk obsessieve balvolgen door Van Bommel heeft Nederland al aardig wat glorie gekost. Op Engelstalige websites wordt smalend gesproken over ball watchers. Wie wordt opgezadeld met dat etiket kan inpakken. De interlandloopbaan van de jonge Engelse verdediger Micah Richards kreeg onlangs een knauw doordat de bondscoach hem een ball watcher vindt. Bye, bye Richards.

Dat maakt de kwestie-Van Bommel wel boeiend. Waarom speelt een balvolger als hij in het Nederlands elftal? Omdat hij groot en sterk is, een knokker met een goed schot en ruimtelijk inzicht (als hij de bal heeft). Voorwaarde lijkt dan wel dat een verdedigende middenvelder Marks tegenstander in de gaten houdt, zoals vroeger bij PSV gebeurde. Maar in Oranje is Mark nu zelf een verdedigende middenvelder. Gezien zijn blijkbaar onverbeterlijke neiging ‘zijn’ man uit het oog te verliezen misschien toch niet zijn ideale plek.

    • Auke Kok