Maarten: ‘Noem me geen Lance’

Het succesverhaal van Maarten van der Weijden – van leukemie tot olympisch goud op de tien kilometer zwemmen – is gisteren de hele wereld over gegaan. Vooral de Britse en Duitse media, de landen waar de zilveren en bronzen medailles heengingen, ruimden plaats in voor zijn heldenverhaal.

‘Maarten van der Weijden: Don’t call me Lance Armstrong’, kopt de Britse krant The Daily Telegraph. Van der Weijden overleefde in 2001 leukemie en vertelde daar gisteren uitgebreid over, net als in het verleden wielrenner Lance Armstrong verslag heeft gedaan over zijn strijd tegen kanker. Armstrong zamelt nu geld in met zijn stichting Livestrong, bekend van de gele plastic armbandjes.

Van der Weijden waarschuwde voor het simplisme van Armstrong, een uitspraak die veel aandacht kreeg. „Armstrong zegt dat positief denken en veel sporten je kan redden. Daar ben ik het niet mee eens”, zo wordt de Nederlander geciteerd in The Daily Telegraph. „Ik denk zelfs dat het gevaarlijk is, want je impliceert daarmee dat als je niet altijd positief denkt, je zal verliezen.”

Blogster Claire Stocks van de BBC roemt Van der Weijden niet alleen voor fair play maar ook voor zijn boodschap. „Is er een winnaar die het meer verdient van deze?”, schrijft Stocks. Ook de winnaar van het zilver heeft alleen maar lof. „Hij is een op en top gentleman en een grootse ambassadeur voor de sport”, zei David Davies bij de BBC. „Ik ben trots op hem. Zijn verhaal kan mensen inspireren.”

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel vertelde Van der Weijden dat hij de autobiografie van Armstrong heeft gelezen, maar hij wil – anders dan Armstrong – zijn sportieve zege niet als een ‘overwinning’ beschouwen. „Dat is onzin”, zei Van der Weijden. „Het gaat niet om strijd. Wat je nodig hebt , is vertrouwen.”