Loskomen van het hier en nu

Wim T. Schippers, ‘Stationnement Gênant’ foto Aly van der Mark
Wim T. Schippers, ‘Stationnement Gênant’ foto Aly van der Mark Mark, Aly van der

Een vette bruine drol van tuinhuisjesformaat ligt te dampen in het zonlicht. De opdrogende regendruppels van de zojuist gepasseerde regenbui verlenen het bruine object een bijzondere glans en plasticiteit. De kunststof drol, gemaakt door Wim T. Schippers, oefent grote aantrekkingskracht op kinderen uit. Ze klimmen erop en laten zich van het gevaarte afglijden, waarna ze hun kleding controleren op bruine strepen. Het beeld met een vette knipoog staat op een royaal grasveld in het park op landgoed Groot Vijversburg in het Friese dorp Tytsjerk, niet ver van Leeuwarden, waar elke twee jaar een buitenexpositie wordt gehouden. Dit jaar is het thema ‘Kort is de tijd’, naar een spreuk die op de zonnewijzer van het landgoed prijkt.

Het zompige gras voor de halte van het minipontje verhindert een vaartochtje op de vijver. De halte, het pontje en het platform in de vijver horen bij de installatie Geluidsastronaut (2008) van Alex Kooistra. Het is de bedoeling dat de bezoeker na een korte reis over het water op het platform gaat liggen en via een speciaal gecomponeerde soundscape, omgeven door de lucht en de boomkruinen, los komt van het hier en nu.

Het water heeft meer kunstenaars geïnspireerd. Zo plaatste Sander Jorn Vermeulen een plaat van een antieke deur met een trappetje ervoor naast een andere vijver. Door een kijkgaatje boven in de deur gaat het oog via een kijkdoostafereel van een negentiende-eeuwse ‘marmeren gang’ naar het idyllische witte theepaviljoen aan de overkant van het water. Het is of je door de deur heen in een andere eeuw bent gestapt.

Uli Westphal uit Duitsland maakte voor zijn kunstwerk Abyss (2008) gebruik van een bestaand element op het landgoed, de grot. Via een donkere gang, op de tast, stapt de bezoeker aarzelend en gehaast tegelijk op weg naar het licht, begeleid door het geluid van kwetterende vogels. In het park, dat een perfect decor vormt voor het werk van de veertien deelnemende kunstenaars, kwetteren echte vogels. Op een dijkje aan de rand van het landgoed staat een gouden bol op een ijzeren kooi. Het heet Waarheen en dan terug en het is gemaakt door de Belg Luk van Soom. Via de kooi en een trapje kan het hoofd in de opening van de bol worden gestoken. Daar zou zich een hemels universum ontvouwen. De spijlen van de kooi blijken een voetenval en dan bonkt het hoofd hard tegen de bovenrand van de kooi. De golfers die op nog geen tien meter afstand staan, zien gelukkig niets van het voorval. Zij verkeren in hun eigen universum.

‘Vijversburg VI’. T/m 26 okt op landgoed Groot Vijversburg, Swarteweisein 2, Tystjerk, Friesland. Dagelijks 10-18u. Inl: www.vijversburg.nl
    • Marion van Eeuwen