Kopers gewaarschuwd voor gestolen auto’s

Kopers van een tweedehandsauto moeten sneller kunnen nagaan of die auto gestolen is. Daarom wil minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) een website openen met een openbaar register met de chassisnummers van gestolen voertuigen. Kopers kunnen het chassisnummer dan zelf controleren.

Met chassisnummers is het minder makkelijk frauderen dan met kentekenplaten, omdat de nummers zijn ingeslagen in het metaal van het chassis. Ook staat het nummer vermeld op de kentekenbewijzen van de autobezitter.

Nu komen kopers er vaak pas bij de officiële overschrijving achter dat zij mogelijk een gestolen auto hebben aangeschaft. Autobrancheorganisatie Bovag reageert tevreden. „Wij pleiten hier al lang voor”, zegt een woordvoerder. „Vaak ben je als koper al een heel eind het traject in voordat je erachter komt dat je een gestolen auto koopt.”

Bovag hoopt dat de openbare registratie van chassisnummers zich niet zal beperken tot personenauto’s, maar ook zal gaan gelden voor motoren, brommers en fietsen.

In 2007 werden 11.891 personenauto’s gestolen. In het eerste half jaar van 2008 waren dat er 5.738, blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (SAV). Dat is een daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal autodiefstallen daalt al sinds 2000, stelt het SAV.

Sommige automerken zijn bij autodieven geliefder dan andere. Gemiddeld worden acht op de 10.000 auto’s gestolen, maar bij Volkswagen zijn dat er 16 op de 10.000. Ook Audi (14 op de 10.000) en BMW (16 op de 10.000) zijn populair. In een aantal politieregio’s stijgt het aantal autodiefstallen, vooral in Zeeland, Twente en de Gooi-en Vechtstreek. Het gaat veelal om oude auto’s die na de diefstal weer worden teruggevonden. Ze worden volgens de SAV vooral gebruikt voor joyriding.

Hoe groot is de kans dat jouw auto wordt gestolen? Kijk op: nrcnext.nl/links. Meer over gestolen voertuigen: stavc.nl