Kapitaalvlucht uit Rusland om Georgië

De oorlog tussen Rusland en Georgië heeft de grootste kapitaalvlucht uit Rusland in gang gezet sinds de roebelcrisis van 1998. Lichtpunt voor Rusland is de forse stijging van de grondstoffenprijzen, olie voorop.

Investeerders vertrekken massaal, blijkt uit cijfers die gisteren zijn gepubliceerd. De buitenlandse valutareserves van Rusland zijn sinds het uitbreken van het conflict met 11,3 miljard euro geslonken, de grootste daling sinds 10 jaar. De aandelenmarkt is sinds 7 augustus met 6,5 procent gedaald. Voor bedrijven is het moeilijker geworden om kapitaal aan te trekken: ze moeten op obligaties aanzienlijk meer rente betalen. Alleen de roebel is sinds het uitbreken van het conflict dankzij interventies van de centrale bank nog tamelijk stabiel gebleven.

Volgens de financiële krant Vedomosti beklaagde oligarch Vladimir Potanin, een van de grootste ondernemers van Rusland, zich gisteren tijdens een bijeenkomst met de Russische president Medvedev over het gebrek aan langetermijnkredieten voor het bedrijfsleven. De westerse kredietcrisis zou de toegang van Russische bedrijven tot de internationale financiële markt verhinderen. Omgekeerd kunnen Russische banken volgens hem op dit moment geen leningen tegen lage rente verschaffen aan het bedrijfsleven.

Strikte kredietvoorwaarden vormden vóór het begin van de crisis al een probleem voor het bedrijfsleven dat, anders dan het Kremlin aanvankelijk beweerde, toch niet zo immuun blijkt te zijn voor de gevolgen van de internationale kredietcrisis. Maar sinds het uitbreken van de oorlog is de situatie drastisch verslechterd. De plaatsvervangend bestuursvoorzitter van de centrale bank, Gennadi Melikjan, bevestigde dat de kapitaalvlucht het gevolg is van de politieke situatie. Volgens hem trekken buitenlanders hun kapitaal terug. „Aandelenmarkten en wisselkoersen hebben daar zwaar onder te lijden. Ik denk dat we nu de bodem van de huidige crisissituatie hebben bereikt”, zei hij.

Gunstig voor aan het grondstoffen rijke Rusland is dat die, olie als belangrijkste grondstof voorop, opnieuw fors duurder worden. Vandaag stegen de prijzen van ruwe olie nog iets verder, nadat ze gisteren hun grootste sprong sinds drie maanden hadden gemaakt. Beleggers vluchten massaal uit de dollar en in grondstoffen. In Londen noteerde Brent, de toonaangevende Noordzee-olie, vanmorgen 120,62 dollar per vat, bijna 6 dollar meer dan dinsdag.

    • Michel Krielaars