Kabinet overweegt btw nog niet te verhogen

Het kabinet is het eens over een pakket maatregelen om een verdere verzwakking van de economie te voorkomen.

Vanmiddag zou het kabinet naar verwachting bekendmaken dat het afziet van de voorgenomen btw-verhoging naar 20 procent. Bevriezing van de btw op 19 procent draagt bij aan demping van de inflatie. Ook wil het kabinet vasthouden aan een verlaging van de ww-premie om daarmee de arbeidsdeelname te verhogen.

Dit melden bronnen in Den Haag over de begrotingsbesprekingen, die nu gaande zijn.

Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) is druk doende om met zijn collega’s in het kabinet de financiering van de maatregelen voor elkaar te krijgen. Door af te zien van de btw-verhoging derft de schatkist 2 miljard euro aan inkomsten; de verlaging van de ww-premie kost 2 miljard.

De onderhandelingen over de Rijksbegroting 2009, die volgende maand op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, moeten uiterlijk volgende week zijn afgerond.

Het kabinet wil maatregelen nemen om de stagnatie van de economie tegen te gaan. Vorige week bleek dat de economische groei in het tweede kwartaal nagenoeg tot stilstand was gekomen.

Uit de jongste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de economische ontwikkelingen over een breed front tegenvallen. De economische groei valt terug van gemiddeld 2,25 procent dit jaar naar 1 procent in 2009. Intussen loopt de inflatie op naar 3,8 procent in plaats van de geraamde 3,5 procent. De koopkracht verslechtert voor alle inkomensgroepen, blijkt uit de berekeningen van het CPB.

Al eerder hadden de vakbeweging, de werkgeversorganisaties en ook de meerderheid van de Tweede Kamer een beroep op het kabinet gedaan om af te zien van de voorgenomen verhoging van de btw van 19 tot 20 procent.

Ook de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, deed aan de vooravond van de begrotingsbesprekingen, die vorige week begonnen, een dringend beroep op het kabinet de btw-verhoging te schrappen om te voorkomen dat de inflatie „door de 4 procent heen schiet”.

De bankpresident waarschuwde de bonden af te zien van forse looneisen om de inflatie niet verder aan te wakkeren.

De vakcentrale FNV is „heel tevreden” over het voornemen van het kabinet van de btw-verhoging af te zien. Na afloop van de ministerraad vanmiddag zouden meer details over de financiering van de kabinetsvoornemens bekend worden gemaakt.