Johan Inger terug bij NDT

De Zweed Johan Inger is vanaf volgend seizoen de nieuwe huischoreograaf van het Nederlands Dans Theater (NDT). „De verloren zoon is terug”, zegt artistiek leider Anders Hellström van het Dans Theater.

Inger (1967) danste twaalf jaar bij het NDT en debuteerde er in 1995 als choreograaf. In 2003 keerde hij terug naar Zweden om artistiek directeur te worden van het Cullberg Ballet. Maar, zegt Hellström (zelf ook Zweeds): „Johan is een halve Nederlander. Hij maakte hier zijn artistieke ontwikkeling door en ontmoette bij het NDT zijn vrouw.” Ingers bekendste werk uit zijn NDT-tijd is Dream Play uit 2000 dat drie jaar later genomineerd werd voor een Laurence Olivier Award.

Inger, die net als Crystal Pite en het duo Paul Lightfoot/Sol Léon ‘associate choreographer’ zal zijn, maakt ten minste één choreografie per seizoen. Na het aangekondigde vertrek van Jiri Kylián in 2009, worden zij samen het boegbeeld van het NDT.

Volgens Hellström is het werk van Inger – bekend om zijn verhalende en humoristische balletten – volwassener geworden. De choreograaf beaamt dat telefonisch: „Ik ben om, dat akelige woord maar te gebruiken, abstracter geworden. Meer mezelf. Minder direct in thematiek, minder narratief. Mijn danstaal is complexer geworden. Al ben ik nog steeds een ‘menselijk’ choreograaf.”

Inger heeft het Cullberg Ballet net verlaten omdat hij het leiden van een groot gezelschap te veel is gaan ervaren als een gevecht om mensen te overtuigen. „Daardoor had ik weinig ruimte in mijn hoofd over om te choreograferen. Na mijn afscheid wilde ik niet de hele wereld afreizen om her en der stukken te maken. Ik heb behoefte aan continuïteit.”

En is hij een halve Hollander? „Elke keer als ik in Nederland aankom, voel ik: dit is mijn thuis. Het theater, het gezelschap, die geur, hier kocht ik mijn eerste appartement. Begrijp me niet verkeerd: toen ik het NDT verliet en het avontuur tegemoet ging, was ik blij. Maar nu ben ik nog blijer dat ik meer mee terug breng dan waarmee ik vertrok.”

    • Ingrid van Frankenhuyzen