Jamaica 4 VS 0

Het blijft Jamaica boven bij de olympische sprint.

Veronica Campbell-Brown won nu ook de 200 meter, waardoor de Verenigde Staten met lege handen achterblijft.

De stijl was helemaal anders, maar het resultaat was hetzelfde: een gouden medaille. In tegenstelling tot haar landgenoot Usain Bolt, die ontspannen beide sprintnummers won en bij de 100 zelfs even inhield om zichzelf op de borst te kloppen, bleef Veronica Campbell-Brown tot het eind geconcentreerd op de 200 meter. De Jamaicaanse won gisteren al haar vijfde olympische medaille, in een tijd van 21,74 seconden. Na haar snelle start werd duidelijk dat niemand haar zou kunnen verslaan.

Met twee keer Bolt, Shelly-Ann Fraser op de 100 en Campbell-Brown op de 200 is de Jamaicaanse sweep op de sprintnummers compleet. De vier sprintnummers waren voor het laatst in 1988 door hetzelfde land gewonnen. Toen waren dat de VS. „Maar hier gaat het niet zoals gepland. Deze hele Spelen niet”, zei de Amerikaanse Lauryn Williams namens de atletiekdelegatie uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse mannen en vrouwen knoeiden gisteren ook nog eens met het doorgeven van de stok tijdens de estafettenummers op de 4x100. Zowel de mannen als de vrouwen haalden de finale niet, wat voor een zwarte donderdag zorgde bij Team USA.

De ellende bij de Amerikanen staat in schril contrast met de vreugde bij de Jamaicanen. Zelfs al is het verschil in stijl tussen Campbell-Brown en Bolt nog zo groot. De wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de 100 en 200 meter maakt van zijn optredens graag een show, zowel voor als na de sprint. Campbell-Brown daarentegen wuifde nauwelijks naar het publiek toen ze gisteren werd aangekondigd, de concentratie viel van haar gezicht af te lezen. Na haar zege keek ze opgelucht naar het scorebord, daarna vouwde ze haar handen samen voor een gebed, terwijl ze door de Amerikaanse Allyson Felix, de nummer twee, werd gefeliciteerd. De 91.000 atletiekfans in het stadion genoten ondertussen van de herhaling van haar fantastische prestatie.

„Bolt heeft ons het goede voorbeeld gegeven. Daarna zijn we gewoon met z’n allen gek geworden in het Jamaicaanse kamp, geloof ik”, zei Kerron Sterwart, die gisteren derde werd op de 200 meter. Op de 100 meter hadden de vrouwen uit Jamaica al alle drie de medailles gewonnen, met Stewart die toen zilver won.

Campbell-Brown won vier jaar geleden in Athene ook al het goud . Ze is nu 26, en hoopt over vier jaar in Londen nog eens mee te dingen voor olympisch goud. „Als ik fit kan blijven en goed kan blijven trainen, moet het kunnen”, zei ze hoopvol. Net als in Athene werd Felix tweede. „Déjà vu, en helemaal geen leuke”, sprak ze na de race, haar tranen verbijtend. Terwijl de sprinters nog stonden uit te hijgen op de baan, kreeg Bolt in een ceremonie zijn goud van de 200 meter omgehangen, wat bijdroeg tot het Jamaicaanse feest in het Vogelnest.

En om de Amerikanen nog wat gekker te maken, kwam Campbell-Brown een uur na haar gouden race terug op de verregende sintelbaan om Jamaica ook een plaats in de estafettefinale te bezorgen, in tegenstelling tot de de Amerikanen.

Maar niet alleen de Jamaicaanse sprinters verbaasden in het Vogelnest. Barbora Spotakova uit Tsjechië zonk neer op haar knieën, toen ze zag dat ze haar speer 71,42 meter ver had gegooid. Een Europees record, de op drie na beste afstand ooit en goed voor olympisch goud.

Eerder op de dag had de Russische Olga Kaniskina in erbarmelijke weersomstandigheden de 20 kilometer snelwandelen gewonnen. Ondanks de voortdurende regen deed ze dat toch nog in een olympische recordtijd van 1 uur, 26 minuten en 30 seconden.

Er was zelfs Amerikaans succes. LaShawn Merritt won goud op de 400 meter, al werd vooral in de verf gezet dat Jeremy Wariner slechts zilver won. Wariner had sinds zijn gouden race op de Spelen van 2004 in Athene geen kampioenschap meer verloren. Gisteren gaf hij al ruim voor de laatste meters op. „Ik had geen kracht meer. Ik weet niet wat te zeggen”, aldus een teneergeslagen Wariner.

Niet-Amerikaanse atleten maakten hun favorietenrol wel waar. Bij afwezigheid van de Chinese vedette en titelverdediger Liu Xiang, sprintte de Cubaan Dayron Robles naar goud op de 110 meter horden. De 21-jarige wereldrecordhouder bleef als enige onder de 13 seconden (12,93), voor de Amerikanen David Payne en David Oliver. De bebrilde Robles, met de Cubaanse vlag om de schouders, dacht ook aan de China. „Ik ben blij, maar dacht ook aan Liu. Ik hou van China en Liu Xiang is mijn vriend.”