Iraanse filmster moet thuisblijven

Hollywood is het Mekka voor filmsterren, ook als die uit de islamitische republiek Iran komen. Dus toen de Iraanse actrice Golshifteh Farahani (25) een aanbod voor een tweede Hollywood-film kreeg, wilde ze naar de Verenigde Staten reizen om het contract te tekenen. De Iraanse autoriteiten gaven Farahani echter op het laatste moment een uitreisverbod.

Eerder dit jaar speelde Farahani in de film ‘Body of Lies’ met Leonardo DiCaprio en de Nederlandse actrice Carice van Houten. Het verhaal gaat over een CIA- agent die in Jordanië in gewetensnood komt als hij moet samenwerken met lokale veiligheidsdiensten die er andere normen en waarden op nahouden. Er zijn screenshots van Farahani met DiCaprio, waarop ze de in Iran verplichte hoofddoek niet draagt.

Het ministerie van Islamitische Leiding en Cultuur, dat beslist welke films, muziek en boeken in Iran zijn toegestaan, heeft laten weten dat Farahani „niet de juiste vergunningen heeft aangevraagd” om in een nieuwe Hollywoodproductie te spelen. De meeste westerse films zijn verboden in Iran, als deel van de strijd tegen de ‘westerse culturele invasie’ . Toch zijn alle films verkrijgbaar op dvd’s op de zwarte markt.

Farahani, die vloeiend Engels spreekt, is een gerenommeerde actrice in Iran. Ze is momenteel te zien in de lokale kaskraker ‘Always a Woman in the Middle’, over echtscheidingen. Een andere film, waarin ze de vrouw van een drugsverslaafde topmuzikant speelt, werd twee jaar geleden verboden in Iran.

Tot nu toe richtten uitreisverboden zich voornamelijk op dissidenten die wilden spreken in het buitenland. Farahani’s verbod heeft tot onrust geleid in Irans actieve culturele sector. Kunstenaars vragen zich af of ze nog wel zonder toestemming exposities of optredens kunnen organiseren buiten Iran. Farahani heeft geen commentaar gegeven.