Internet Weblog van de dag

Hier wordt oorlog om gevoerd. White House

McCains vier, herstel, acht huizen. Oorlog in de campagne volgens correspondent Tom-Jan Meeus:‘Een interview heeft de campagne overhoop gehaald. In ieder geval voor één dag, mogelijk voor langere tijd: John McCain vertelt dat hij niet weet hoeveel huizen hij en zijn (steenrijke) echtgenote bezitten en vraagt of zijn staf daarop terug mag komen. Zegt de staf: minimaal vier. Blijken het er acht. Kwetsbare positie voor iemand die vindt dat je pas rijk bent als je vijf miljoen dollar bezit, en die zijn opponent uitmaakt voor elitair.

Obama lanceerde meteen een advertentie om McCains fout verder uit te buiten. Toen was het oorlog.

Met als argument dat Obama niet bereid is de echtgenotes van kandidaten buiten de campagne te houden (Cindy McCain is de eigenaar van de huizen), kondigde McCains campagne aan dat nu alle middelen geoorloofd zijn:

Ze zullen Obama aanvallen op zijn banden met a. Tony Rezko (een frauderende huisjesmelker die een rol speelde bij de aankoop van Obama’s eigen huis), b. de gewelddadige activist uit de jaren zestig William ‘Bill’ Ayers (met wie Obama een relatie heeft), en c. Obama’s ex-dominee Jeremiah Wright.

De vraag is nu wat de kiezer meer zal imponeren: de opmerking van McCain waarmee dit alles begon, of de agressieve tegenaanvallen op Obama.’

Links naar spotjes van beide partijen op nrc.nl/race08