IKB Bank gaat naar opkoper uit de VS

Amsterdam. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Lone Star koopt de Duitse probleembank IKB. Dat is gisteren bekendgemaakt door KfW, de bank die bij IKB de dienst uitmaakt sinds deze regionale Duitse bank vorige zomer bijna ten onder ging doordat ze had belegd in riskante Amerikaanse hypotheken. KfW wilde graag van de bank af, die ze vorig jaar na aandringen van de overheid snel te hulp was geschoten om een faillissement te vermijden dat ook andere Duitse financiële instellingen had kunnen meesleuren. Om IKB aan vers kapitaal te helpen om de financiële positie te schragen, had KfW beloofd zijn huidige belang van 45,5 procent uit te breiden naar 90,8 procent. Dit belang wordt nu doorverkocht aan LoneStar. IKB heeft vooral kleine en middelgrote Duitse bedrijven als klant.