Hirsch Ballins favoriet, Verburgs spoedberaad

De kaart van Het Kabinet prijst de gerechten aan met politieke namen.

Het is chique Haags eten in een Bredaas eetcafé, dat meer lijkt op een restaurant.

Nederland, Breda, 13-08-08 Restaurant Het Kabinet. © Foto Merlin Daleman horeca restaurants uitgaansleven Daleman, Merlin

Voor wie het zomerreces van de Tweede Kamer te lang duurt en verlangt naar het vragenuurtje, besluitvorming of een regeerakkoord, is er een smakelijk alternatief. Bij eetcafé Het Kabinet in Breda kun je je verlekkeren aan Hirsch Ballins favoriet, kennismaken met De Conclusie van Verhagen en je verdiepen in Verburgs Spoedberaad.

Het restaurant is verdeeld in gezellige hoekjes, met een statige aankleding. Groenig behang, zachte kussens, deftig gedempt licht. Aan de muren hangen zwart-witfoto’s van streng kijkende notabelen en landkaarten van het Koninkrijk der Nederlanden door de eeuwen heen. Op zuilen prijken Staatscouranten uit ver vervlogen jaren. En de wc heet Lastenverlichting.

Wij kiezen ondanks deze verzorgde aankleding voor het terras, wegens rookbeleid en het meevallende zomerweer.

Bij Het Kabinet eet je politiek. Zo kiest mijn tafelgenoot als voorgerecht de Zalmsnip (naar oud-minister van Financiën, VVD); verse asperges met gerookte zalm, citroencrème en gefrituurde kappertjes. De gefrituurde kappertjes zijn een vondst. Verder is het gerecht „nogal citroenerig, wat ik ook verwachtte, maar dat is wel goed”.

In de stad waar de Koninklijke Militaire Academie is gelegerd, ben je toch een beetje verplicht een gerecht te kiezen dat aan het ministerie van Defensie is gelieerd. Ik kies dus Eimert van Middelkoops Waagstuk (Christen Unie), een benaming die nieuwsgierig maakt. Het gerecht – rissoles gevuld met rundergehakt, sjalotjes, prei, knoflook en rode peper – is minder knallend dan de naam doet vermoeden, maar niettemin keurig in orde.

Het Kabinet heeft een kaart die je de mogelijkheid geeft op een andere manier te kiezen uit gerechten. Want wij kiezen natuurlijk alleen maar de leukste namen, de bijbehorende gerechten zijn minder van belang. Zo wordt het hoofdgerecht van mijn tafelgenoot een Pittig Conflict en kies ik Verburgs Spoedberaad (CDA, Landbouw). Het Pittige Conflict is vooral bijzonder door het bij de gamba’s geleverde sausje. De smaak wordt na enig proeven toch het meest herkend als drop. En dat levert nieuwe smaaksensaties op, want zelfs broccoli blijkt lekker met drop. Het Spoedberaad is een parelhoen met avocado, lekker zacht zalvend.

Het Kabinet noemt zich een eetcafé, maar de menukaart doet zich beter voor dan dat. Dat is toch wel weer typisch Haags, vinden wij. En dat past uitstekend bij het concept.

Mijn tafelgenoot wil kiezen voor het nagerecht Uit de Europese Gemeenschap, want ze is „erg voor Europa”, zegt ze. Maar het is een kaasplankje en „een toetje zonder ijs, vruchten of chocola, is geen toetje”. Dus het wordt wederom een economische keuze, weliswaar op gemeentelijk niveau. Adanks portefeuille (naar de Bredase wethouder Economie, Erfgoed en Regionale Samenwerking) belooft romige chocoladetaart met truffel, mokka-ijs, vanillesaus en slagroom. Tafelgenoot roept na een hapje verrukt: „Ik ben fan! Ik heb zelf het idee dat ik dit allemaal best op krijg.”

De Tarte Tatin met kaneelijs lijkt mij heerlijk, maar het heet Snel Ingeburgerd, en hoewel we ons hier al helemaal thuis voelen op de gezellige Bredase Grote Markt, kies ik ook liever regionaal: Van Mouriks bijeenkomst, naar de gemeentesecretaris. Een mooi gelaagd frambozenkwarkgebakje met lekkere zurige room. Als ik hem was zou ik dat hier elke week wel komen eten.

Eetcafé Het Kabinet , Grote Markt 39-41 in Breda. hetkabinetbreda.nl

    • Viola Lindner