Goddelijk op 200 meter

De race  van Usain Bolt naar Olympisch goud op de 200 meter  in een wereldrecordtijd was gisterenavond in de nabeschouwing op de Chinese staatstelevisie CCTV keer op keer op keer te zien, doorspekt met beelden uit zijn jeugd, interviews met hem en zijn trainer en vroegere wedstrijden. Geen samenvattende beelden maar steeds de hele race met het

images_3.jpeg

De race  van Usain Bolt naar Olympisch goud op de 200 meter  in een wereldrecordtijd was gisterenavond in de nabeschouwing op de Chinese staatstelevisie CCTV keer op keer op keer te zien, doorspekt met beelden uit zijn jeugd, interviews met hem en zijn trainer en vroegere wedstrijden. Geen samenvattende beelden maar steeds de hele race met het bezwerende hoofdaaien vooraf, dat doordenderen na de finish en in volledige overgave met gespreide armen en benen op de baan gaan liggen, de anatomische mens van Leonarda da Vinci nabootsend. Wanneer ga je liggen? Als je alles en iedereen voorbij bent gelopen. Het was geen keer teveel dat ik het zag; die samengebalde sprintkracht waarmee hij de eerste veertig vijftig meter uit dat nog gekromde lijf wegroffelde, dan dat versnellend rechtop  komen, de paslengte ongekend vergrotend tot hij lijkt te zweven om tenslotte volmaakt te finishen. Honderd meter gaan te snel voorbij, Usian Bolt liet overtuigend zien dat de 200 meter de afstand van de goden is.

    • Bettine Vriesekoop