Frankrijk: soldaten niet gedood door eigen vuur

Niets wijst er op dat tien Franse militairen in Afghanistan dinsdag door eigen vuur om het leven kwamen. Dat heeft de Franse minister van Defensie, Herve Morin, gisteren gezegd. Franse soldaten die gewond raakten, hadden in de pers gezegd dat er aan Franse zijde fouten zijn gemaakt.

Dagblad Le Monde sprak met enkele van de 21 militairen die verwondingen opliepen bij de slag ten oosten van de hoofdstad Kabul. Daar werd dinsdag een patrouille van Franse, Amerikaanse en Afghaanse militairen onder vuur genomen door vermoedelijke Talibaan-strijders. Het was het zwaarste verlies op de grond voor buitenlandse militairen in Afghanistan sinds de verdrijving van het Talibaan-regime eind 2001.

De gewonden verklaarden tegen de krant dat zij „gedurende vier uur onder vuur zijn genomen zonder versterkingen”. Ook zou de communicatieapparatuur gebrekkig hebben gewerkt en zouden er militairen zijn getroffen bij de luchtaanval waarmee de NAVO-macht ISAF hen wilde ontzetten.

Volgens Defensieminister Morin werden binnen twintig minuten na de hinderlaag versterkingen naar de Franse militairen gestuurd. De NAVO ontkent dat de soldaten vanuit de lucht door eigen vuur zijn geraakt. „Geen van de wonden die de doden en gewonden opliepen zijn het gevolg van vuur vanuit de lucht”, aldus een woordvoerder.

De Franse regering heeft aangekondigd een diepgaand onderzoek naar het incident in te stellen. President Nicolas Sarkozy besloot in april om 700 extra militairen naar Afghanistan te sturen.

Het Canadese leger maakte gisteren bekend dat woensdag drie Canadese militairen om het leven zijn gekomen door een bermbom in het zuiden van Afghanistan. In de centraal gelegen provincie Ghazni werden woensdag drie Poolse militairen gedood, eveneens door een bermbom. In het westen van het land werd woensdag een Amerikaanse soldaat doodgeschoten.