Fraai begin golfer Muntz

De 39-jarige Rolf Muntz speelde als enige een foutloze eerste ronde in het KLM Dutch Open golftoernooi in Zandvoort.

Niet de jonge Nederlandse golftalenten, maar de veteraan Rolf Muntz was de grote smaakmaker op de eerste dag van het KLM Dutch Open golftoernooi in Zandvoort.

Hij mocht gisteren als eerste starten, om half acht ’s ochtends, en liep een prachtige ronde van 64 slagen, zes onder het baangemiddelde. De rest van het veld, met wereldtoppers als Darren Clarke en Justin Rose, had minimaal twee slagen meer nodig.

De 39-jarige Muntz hoopt dit weekeinde de basis te leggen voor zijn comeback in een van de weinige sporten waar sporters tot op hoge leeftijd gewoon mee kunnen doen. Zo speelde de 53-jarige Greg Norman nog mee om de titel in het laatste British Open.

Muntz was al bijna afgeschreven. Hij was de man die de huidige lichting Nederlandse talenten de weg wees. Hij won in 1990 het meest prestigieuze amateurtoernooi, de British Amateur Open; hij werd in 1994 prof en speelde van 1995 tot 2005 onafgebroken op de grote Europese proftour. Zijn hoogtepunt was een toernooizege in 2000 in Qatar.

Maar de afgelopen twee seizoenen was het ploeteren. Muntz was uit de Europese top-150 gevallen en dan mag je als golfer niet meer meedoen aan de grote toernooien. Hij speelde kleine toernooien in Canada en nog kleinere toernooien in Nederland. Zo speelde hij twee maanden geleden voor het eerst in tien jaar weer eens in de ‘nationaal open’, waar hij ruim verloor van twee Nederlandse topamateurs van 18 en 20 jaar oud.

Maar Muntz blijft geloven in een tweede jeugd. Vorig jaar ‘verbouwde’ hij zijn swing en raakte hij door een streng dieet en fitnessregime een fors aantal kilo’s kwijt. Deze maand lijkt dat zich eindelijk uit te betalen. Voor deze Dutch Open, waar de winnaar 300.000 euro verdient en het totale prijzengeld 1,8 miljoen euro bedraagt, plaatste Muntz zich door de voorwedstrijd in Nijmegen te winnen. En op de eerste dag in Zandvoort bleef hij als enige speler foutloos met een ronde van zes birdies (één onder par) en geen enkele bogey.

„Ik leef van dag tot dag”, zei Muntz na afloop van zijn ronde op een persconferentie: „En ik speel van slag tot slag. Dit is een goed uitgangspunt. Deze ronde is mooi. Voor mijzelf, maar ook om te laten zien dat ik het op het hoogste niveau nog kan.”

Als Muntz zich vanavond kwalificeert voor het finaleweekeinde – ongeveer de helft van de spelers dan valt af – en op zondag de titel binnenhaalt, mag hij de rest van het seizoen meteen weer meedoen op de grote Europese tour. Als dat niet lukt, dan geeft deze ronde hem in elk geval het vertrouwen dat hij nog mee kan met de Europese top en zal hij zich melden voor het kwalificatietoernooi aan het einde van dit jaar. „Dan moet duidelijk worden of ik nog tien jaar op de PGA Tour kan spelen”, zei Muntz eerder dit jaar in een interview. „Of twintig jaar in het veteranencircuit.”

    • Remmelt Otten