Finalisten tafeltennis beiden uit gastland

De tafeltennissters uit China hebben op de Olympische Spelen in eigen land hun dominantie in de sport bevestigd. Zhang Yining won vandaag in de halve finales van Li Jia Wei uit Singapore, de enige niet-Chinese in de halve finales, en verzekerde het gastland daarmee van een volledig Chinese finale. Maar ook Li is een geboren Chinese. Zij en Zhang speelden beiden in het Peking stadsteam voordat Li naar Singapore vertrok.

Zhang speelt in de finale tegen haar landgenote Wang Nan. Die rekende af met Guo Yue, een andere Chinese speelster. Wang denkt dat het een spannende finale wordt. „We kennen elkaars spel heel goed, daarom zal het een lastige strijd worden.”

Het Chinese mannen- en het Chinese vrouwenteam hebben bij de landenwedstrijd al de gouden medaille gewonnen.

Verliezend halvefinalist Guo Yue, de regerend wereldkampioene, was in de achtste finale te sterk geweest voor de Nederlandse Li Jiao. Ook de Nederlandse tafeltennisster Li Jie werd in de achtste finales uitgeschakeld. Ze verloor van Feng Tianwei uit Singapore, de nummer negen van de wereld. Een ronde eerder schakelde Li Jie nog de voormalig Europees kampioen, de Oostenrijkse Liu Jia uit.

Het is de eerste keer dat twee Nederlandse tafeltennissters in de achtste finale stonden. Bettine Vriesekoop is het als enige gelukt de kwartfinales te halen bij de Spelen. Dat was in Seoul in 1988. (ANP, AP)

Bekijk de uitslag van de tafeltennisfinale bij de vrouwen op nrc.nl/spelen