ELASTIEK

illustratie Sieb Posthuma Posthuma, Sieb

‘In spin, de bocht weer in’, zingen ze op het schoolplein. ‘Uit, spuit, de bocht weer uit!’ De klas van Rintje, Tobias en Henriette is aan het touwtjespringen. Rintje vindt touwtjespringen een meidenspel en Tobias kan niet goed springen. Daarom draaien zij het springtouw. Henriette is kampioene touwtjespringen. Ze kan zelfs springen met twee touwen. En ook kan ze op één poot. „Maar nu gaan we elastieken!” zegt ze.

„Wat is dat nu weer?” vraagt Tobias.

„Hier is het elastiek,” zegt Henriette. „Jullie moeten tegenover elkaar gaan staan met het elastiek om jullie poten.”

Als Rintje en Tobias het elastiek als een vierkant tussen zich in hebben gespannen, begint Henriette. Ze pakt het elastiek met haar poten en springt heen en weer. „Kijk nu heb ik een ster gemaakt!” zegt ze trots. Tussen haar pootjes zit een ster van elastiek.

„Nu wil ik!” zegt Tobias. Hij probeert Henriette na te doen. Maar hij komt steeds vaster en vaster te zitten in het elastiek.

„Wat probeer je voor figuur te maken?” vraagt Henriette.

„Ik weet het niet”, zegt Tobias. „Ik kom er niet meer uit!”

„Ik weet het wel”, zegt Rintje. „Het is een spaghettiteckel!”

Daarvan krijgen ze alle drie de slappe lach...

    • Sieb Posthuma