Egypte zet hek rond piramides

Egypte heeft maatregelen getroffen bij de piramides om toeristen te beschermen tegen opdringerige gidsen en kamelendrijvers. Maar het blijkt moeilijk hen weg te houden.

Een Egyptische bewaker (foto onder) houdt de omgeving van de piramides van Gizeh (foto boven) in de gaten die sinds kort met een hek en camera’s worden afgeschermd van opdringerige handelaren en illegale gidsen. Foto’s AP en AFP Two Egyptian camel riders wait for customers at the site of the ancient Giza Pyramids in Cairo, Egypt Monday, Aug. 11, 2008. The monuments may be glorious, but visiting Egypt's famed Giza Pyramids has long been a nightmare, with hawkers peddling camel rides and pharaonic trinkets, hustling tourists relentlessly at every turn. (AP Photo/Nasser Nasser)
Een Egyptische bewaker (foto onder) houdt de omgeving van de piramides van Gizeh (foto boven) in de gaten die sinds kort met een hek en camera’s worden afgeschermd van opdringerige handelaren en illegale gidsen. Foto’s AP en AFP Two Egyptian camel riders wait for customers at the site of the ancient Giza Pyramids in Cairo, Egypt Monday, Aug. 11, 2008. The monuments may be glorious, but visiting Egypt's famed Giza Pyramids has long been a nightmare, with hawkers peddling camel rides and pharaonic trinkets, hustling tourists relentlessly at every turn. (AP Photo/Nasser Nasser) Associated Press

Kamelendrijver Abdallah kijkt vanaf een afstandje mistroostig naar een Franse toerist die nog zichtbaar geïrriteerd rond de grote piramide van Cheops wandelt. Hij drong zijn kameel aan de bezoeker op tot de toeristenpolitie ingreep. Een agent dwong de kameel op zijn knieën en sleepte Abdallah ruw van het zadel. De regels zijn duidelijk aangescherpt. Buitenlandse gasten mogen niet meer worden lastiggevallen. „Ze denken alleen maar aan de toeristen, niet hoe wij ons brood moeten verdienen”, klaagt Abdallah.

Egypte probeert de waardigheid van de piramides van Gizeh te herstellen, zo heet het officieel. Begin deze maand hebben de autoriteiten maatregelen getroffen om een eind te maken aan de chaotische taferelen rond de vijfduizend jaar oude monumenten die jaarlijks miljoenen bezoekers uit de hele wereld trekken en naar schatting bijna 20 miljoen euro opbrengen. De Raad van Oudheden zegt korte metten te maken met de wildgroei aan opdringerige souvenirhandelaren, kamelendrijvers, postkaartventers en clandestiene gidsen die een plezierige – laat staan spirituele – belevenis van de piramides onmogelijk maken.

Ongewenst volk wordt nu buitengesloten door een achttien kilometer lang en vier meter hoog stalen hekwerk met infrarood-camera’s en bewegingssensoren rond het plateau waarop de piramides staan. Toegang tot het terrein is alleen nog mogelijk via strengbewaakte poorten met metaaldetectoren. Inwoners van de volkswijken die in de afgelopen decennia tot aan de voet van de piramides zijn uitgegroeid, kunnen niet langer ongestoord de faraonische oudheden bereiken om daar hun handel te drijven. Los van kaartjeshouders en geautoriseerd personeel komen nu alleen nog verkopers met een speciale vergunning binnen, die slechts op speciaal toegewezen locaties mogen opereren.

„We geven de piramides hun geest terug”, verklaarde Zahi Hawass, hoofd van de Raad van Oudheden, eerder deze maand toen hij de maatregelen bekendmaakte tijdens een rondleiding voor journalisten. „Het was een regelrechte dierentuin, maar nu beschermen we toeristen en monumenten”, aldus de hoofdarcheoloog van Egypte. Als het aan hem ligt, worden buitenlandse bezoekers in de toekomst in elektrische wagentjes rondgereden.

Maar enkele weken later, als Hawass er niet bij is, blijkt een bezoek aan de piramides nog altijd een twijfelachtig genoegen. Toegegeven, het bemachtigen van een kaartje is niet meer de gebruikelijke vechtpartij tegen voordringende groepsleiders voor een enkel smerig loket. Zes moderne uitgiftepunten met dranghekken maken de operatie een stuk gemakkelijker. En op de eerste honderd meter na de toegangspoort is geen verkoper te bekennen. Maar direct rond de piramides leven de oude gewoontes voort. Een groep Japanse toeristen wordt op de hielen gezeten door een verkoper met scarabeeën in de aanbieding, drie Russen proberen scheldend een man met papyrustekeningen van zich af te schudden en een troep paardenmenners jaagt gezamenlijk op een Amerikaanse toerist die bereidheid heeft getoond zijn portemonnee te trekken voor een ritje.

De toeristenpolitie blijkt heel selectief de nieuwe regels op te leggen. „We kunnen niet te hard optreden”, zegt een in spierwit uniform gestoken agent desgevraagd. „Iedereen moet nog een beetje wennen.” Daarvan is geen woord gelogen. Aan de achterzijde van de piramide van Cheops stoppen vijf Spaanse toeristen een surveillant wat geld toe. Ze beklimmen, ondanks het strenge verbod, de onderste stenen om een foto van zich te laten maken. Wanneer een agent van de toeristenpolitie om de hoek verschijnt, begint de surveillant druk op zijn fluit te blazen alsof hij de Spanjaarden tot de orde roept. Later, na deze opvoering met andere klanten te hebben herhaald, is te zien hoe hij tussen een paar grote stenen blokken zijn winst deelt met een officier.

Abdallah is na een half uur straf ook weer terug aan de voet van de piramide. Vanaf zijn kameel zwaait hij nog even naar de agent die hem eerder aanpakte. Hij denkt niet dat het strenge beleid lang zal voortduren. „Voor wat geld is iedereen hier bereid de andere kant op te kijken.”

    • Alexander Weissink