Duitsland

Duitsland Bonn „Het Romeinse rijk stort in elkaar”, stelde kerkvader Hiëronymus in 396 ontzet vast. Even later werd Rome ingenomen: door de Goten en hun koning Alarich. Dat leidde tot enorme volksverhuizingen en de expositie Rom und die Barbaren getuigt daarvan. Curator Jean-Jacques Aillagon verheft de impopulaire Hunnen en Vandalen, Alamannen en Geniden tot „dragers van een vitaliserende culturele versmelting”. Op een interactieve kaart kun je de migratiebewegingen van de uit het noorden en oosten stammende volkeren volgen. Bustes en helmen, veelal van goud, herinneren aan Romeinse gloriedagen. De tentoonstelling over duizend jaar Europese geschiedenis was in Venetië alvast een succes. En nu is ze te zien in Bonn. T/m 7 dec in de Bundeskunsthalle, Friedrich-Ebert-Allee 4. Di en wo 10-21u, do-zo 10-19. Inl: 0049-2289171-0 en www.bundeskunsthalle.de. Füssen Toppen is het thema van het Strijkersfestival vielsaitig in Füssen. Niet alleen toppen van bergen worden ermee bedoeld maar ook hoogtepunten in de muziek. Füssen is een stadje aan de voet van de Alpen met een middeleeuwse kern, met stadsmuren en een mooi klooster. Lange tijd speelde Füssen een rol als centrum van de vioolbouw. Vandaar dat het festival geheel aan strijkinstrumenten is gewijd. Het programma belooft naast recitals en concerten ook een forum over vioolbouw, cursussen kamermuziek en bergbeklimmingen. T/m 11 sept. Inl: 0049-8362903146 en www.festival-vielsaitig-fuessen.de. En verder Schönberger Musiksommer, klassieke muziek, jazz en films t/m 20 sept in een Mecklenburgs dorp: www.schoenberger-musiksommer.de; Klassik Sommer, klezmer, liefdesliederen en de concertante opera Tristan und Isolde t/m 14 sept in Hamm: www.klassiksommer.de; groot retrospectief van de abstracte expressionist Mark Rothko t/m 15 sept Hamburger Kunsthalle, Hamburg: www.hamburger-kunsthalle.de. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Duitsland Bonn „Het Romeinse rijk stort in elkaar”, stelde kerkvader Hiëronymus in 396 ontzet vast. Even later werd Rome ingenomen: door de Goten en hun koning Alarich. Dat leidde tot enorme volksverhuizingen en de expositie Rom und die Barbaren getuigt daarvan. Curator Jean-Jacques Aillagon verheft de impopulaire Hunnen en Vandalen, Alamannen en Geniden tot „dragers van een vitaliserende culturele versmelting”. Op een interactieve kaart kun je de migratiebewegingen van de uit het noorden en oosten stammende volkeren volgen. Bustes en helmen, veelal van goud, herinneren aan Romeinse gloriedagen. De tentoonstelling over duizend jaar Europese geschiedenis was in Venetië alvast een succes. En nu is ze te zien in Bonn. T/m 7 dec in de Bundeskunsthalle, Friedrich-Ebert-Allee 4. Di en wo 10-21u, do-zo 10-19. Inl: 0049-2289171-0 en www.bundeskunsthalle.de. Füssen Toppen is het thema van het Strijkersfestival vielsaitig in Füssen. Niet alleen toppen van bergen worden ermee bedoeld maar ook hoogtepunten in de muziek. Füssen is een stadje aan de voet van de Alpen met een middeleeuwse kern, met stadsmuren en een mooi klooster. Lange tijd speelde Füssen een rol als centrum van de vioolbouw. Vandaar dat het festival geheel aan strijkinstrumenten is gewijd. Het programma belooft naast recitals en concerten ook een forum over vioolbouw, cursussen kamermuziek en bergbeklimmingen. T/m 11 sept. Inl: 0049-8362903146 en www.festival-vielsaitig-fuessen.de. En verder Schönberger Musiksommer, klassieke muziek, jazz en films t/m 20 sept in een Mecklenburgs dorp: www.schoenberger-musiksommer.de; Klassik Sommer, klezmer, liefdesliederen en de concertante opera Tristan und Isolde t/m 14 sept in Hamm: www.klassiksommer.de; groot retrospectief van de abstracte expressionist Mark Rothko t/m 15 sept Hamburger Kunsthalle, Hamburg: www.hamburger-kunsthalle.de. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bonn

„Het Romeinse rijk stort in elkaar”, stelde kerkvader Hiëronymus in 396 ontzet vast. Even later werd Rome ingenomen: door de Goten en hun koning Alarich. Dat leidde tot enorme volksverhuizingen en de expositie Rom und die Barbaren getuigt daarvan. Curator Jean-Jacques Aillagon verheft de impopulaire Hunnen en Vandalen, Alamannen en Geniden tot „dragers van een vitaliserende culturele versmelting”. Op een interactieve kaart kun je de migratiebewegingen van de uit het noorden en oosten stammende volkeren volgen. Bustes en helmen, veelal van goud, herinneren aan Romeinse gloriedagen. De tentoonstelling over duizend jaar Europese geschiedenis was in Venetië alvast een succes. En nu is ze te zien in Bonn.

T/m 7 dec in de Bundeskunsthalle, Friedrich-Ebert-Allee 4. Di en wo 10-21u, do-zo 10-19. Inl: 0049-2289171-0 en www.bundeskunsthalle.de.

Füssen

Toppen is het thema van het Strijkersfestival vielsaitig in Füssen. Niet alleen toppen van bergen worden ermee bedoeld maar ook hoogtepunten in de muziek. Füssen is een stadje aan de voet van de Alpen met een middeleeuwse kern, met stadsmuren en een mooi klooster. Lange tijd speelde Füssen een rol als centrum van de vioolbouw. Vandaar dat het festival geheel aan strijkinstrumenten is gewijd. Het programma belooft naast recitals en concerten ook een forum over vioolbouw, cursussen kamermuziek en bergbeklimmingen.

T/m 11 sept. Inl: 0049-8362903146 en www.festival-vielsaitig-fuessen.de.

En verder

Schönberger Musiksommer, klassieke muziek, jazz en films t/m 20 sept in een Mecklenburgs dorp: www.schoenberger-musiksommer.de; Klassik Sommer, klezmer, liefdesliederen en de concertante opera Tristan und Isolde t/m 14 sept in Hamm: www.klassiksommer.de; groot retrospectief van de abstracte expressionist Mark Rothko t/m 15 sept Hamburger Kunsthalle, Hamburg: www.hamburger-kunsthalle.de.