Debutanten tussen toppers in barrage

De vervangers van de springruiters Albert Zoer en Jeroen Dubbeldam maakten een bijzonder olympisch debuut. Ze deden mee om de medailles.

Wie een paar maanden geleden had beweerd dat ze op de Olympische Spelen kans maakten op een medaille, kon rekenen op ongelovige blikken. Maar dat is precies wat er gebeurde toen de Nederlandse springruiters Marc Houtzager en Angelique Hoorn gisteren de ring in reden voor de barrage. Het scheelde weinig of zij waren daadwerkelijk op het podium beland.

Zowel Houtzager als Hoorn – die in Hongkong Albert Zoer en Jeroen Dubbeldam vervingen – presteerde boven verwachting bij de Jockey Club, die eerder die dag het middelpunt was van een dopingrel. Anders dan routinier Gerco Schröder reden de debutanten in de eerste manche foutloos, waardoor de barrage binnen bereik kwam. In de tweede manche kregen de Nederlanders allebei vier strafpunten, maar ze mochten door hun goede gemiddelde met springgrootheden Ludger Beerbaum, Meredith Michaels-Beerbaum, Beezie Madden en Rodrigo Pessoa om het eremetaal strijden.

Houtzager en Hoorn begonnen goed met hun paarden Opium en O’Brien, maar namen iets te veel risico op het verraderlijke parcours. Daardoor werd de eerste olympische springvrouw uit Nederland negende, en moest haar collega uit Rouveen genoegen nemen met een achtste plaats. De Amerikaanse Beezie Madden won brons, achter de Zweed Rolf-Goran Bengtsson en de Canadees Eric Lamaze. De laatste twee moesten in een tweede barrage strijden om zilver en goud.

„In de tweede ronde raakte ik de balk lichtjes aan”, zei Hoorn gisteren per telefoon vanuit Hongkong. „En dat is jammer, want de medailles lagen voor het grijpen.” Toch keek de tweevoudig Nederlands kampioen terug op een geslaagd debuut. „Ik hoop over vier jaar nog een poging te mogen wagen”, zei ze hoopvol. Ook Houtzager was tevreden over zijn achtste plaats. „Ik ben erg blij met de manier waarop Opium dit toernooi heeft gesprongen”, aldus de ruiter die reserve was bij het laatste EK. „Stilstaan bij gemiste kansen heeft nu weinig zin meer.”

De finale werd overschaduwd door het nieuws dat vier springpaarden positief waren bevonden bij een willekeurige dopingcontrole. De internationale hippische federatie FEI maakte kort voor de finale bekend dat de paarden van de Duitser Christian Ahlmann, de Braziliaan Bernardo Alves, de Ier Denis Lynch en de Noor Tore Andre Hansen capsaicin hadden gebruikt, een peperachtige gel op de benen van paarden die vooral het uithoudingsvermogen zou vergroten. De vier werden gisteren uitgesloten van deelname bij de individuele wedstrijd.

Als ook de contra-expertise positief uitvalt, moet de Noorse equipe de bronzen medaille van de landenwedstrijd inleveren. In dat geval schuift Zwitserland op naar de derde plaats en wordt Nederland vierde.

De Duitsers moesten vier jaar geleden in Athene het olympische goud inleveren na een positieve test van het paard van Ludger Beerbaum. Cian O’Connor uit Ierland raakte om dezelfde reden zijn individuele titel kwijt. Voor paarden geldt de ‘nul-optie’; elke lichaamsvreemde stof wordt als doping aangemerkt.

    • Danielle Pinedo