Dalai Lama: Chinese troepen schoten op Tibetaanse menigte

Parijs. De Dalai Lama beschuldigt Chinese troepen ervan maandag in het oosten van Tibet op een menigte demonstrerende Tibetanen te hebben geschoten. De geestelijk en politiek leider van Tibet denkt dat daarbij slachtoffers zijn gevallen. ”Het aantal moet worden bevestigd”, zei hij tegen de Franse krant Le Monde in reactie op geruchten dat er 140 slachtoffers zouden zijn. De Dalai Lama brengt momenteel een bezoek aan Frankrijk. ”Sinds de rellen in maart zeggen betrouwbare getuigen dat in de regio Lhasa alleen al 400 mensen zijn gedood. Als je heel Tibet in ogenschouw neemt, is het aantal slachtoffers vanzelfsprekend hoger”, aldus de Dalai Lama in het gisteren gepubliceerde interview. Lhasa is de hoofdstad van het door China in 1950 ingelijfde Tibet. De Dalai Lama beschuldigt China er in Le Monde van een nieuw langetermijnplan ”van brutale onderdrukking” uit te voeren en nieuwe militaire kampen in Tibetaanse regio`s in te richten.