Clowns Jofri en Klatza hebben nog lang te gaan

In dit derde deel over circusnummers in het Nederland staan de spotlights op het clouwnsduo Jofri en Klatza van het Magic Circus. Clowns worden beter naarmate ze ouder worden.

De clown Jofri van het Magic Circus in een komische illusie. Publiciteitsfoto 2/8/2008 Foto Freddy Rikken Jofri Clown Jofri&Klatza

Een oom was drummer in een driekoppig gelegenheidsbandje, dat moedig trachtte om samen met een toetsenist en een trompetspeler eensluidende klanken voort te brengen. Vaak traden ze op in een circus, de drummer nam dan ook het spreekstalmeestergedeelte voor zijn rekening. Patrick van der Velde was acht toen hij voor het eerst een circus bezocht, circus Piste. Dat had zijn naam van een destijds populair circus tv-programma geleend. Wat zich er afspeelde in de piste interesseerde hem matig, datgene achter de coulissen des te meer: het opbouwen van de tent en tribunes, het harde werken van personeel en artiesten en vaak waren dat dezelfde mensen.

Hij belandde als Flappy & Co in het schnabbelcircuit rond de feestdagen, men spreekt nu nóg over het clownsduo waarin Patrick als de witte clown de aangever was. Hij behaalde onder lichte dwang van zijn ouders het schooldiploma en sloot zich nog diezelfde dag aan bij het rondreizend circus Harlekino. Flappy & Co kregen een contract voor één seizoen.

In 2002 ontmoette hij daar een andere Patrick, Patrick Boekschooten. Die hobbelde al op zijn tweede in een luier achter de andere clowns aan. Vader was fakir in circussen en nachtclubs, de techniek had hij eerst thuis op de gloeiend hete plaat van de kolenkachel geoefend. Moeder deed een nummer met apen en pony’s.

Op zijn zesde kreeg hij zijn eerste soloreprise, acht jaar later schafte hij zijn eerste caravan aan en verliet met gezwinde spoed het ouderlijk huis om met het circus mee te reizen. Hij had dan wel geen rijbewijs, maar wie controleert er een reizend circus?

De twee Patricken gingen verder als duo en omdat de angstaanjagende gebroeders Van Toor al beslag hadden gelegd op de merknaam Bassie & Adriaan en Patrick & Patrick niet clownesk genoeg klonk, moesten ze op zoek gaan naar een geschikte naam. Die werd via de voor een clownsduo onontbeerlijke vrije associatie gevonden; Jofri is afgeleid van de merknaam Joffrica, een oude Duitse fabrikant van theaterbenodigdheden.

Patrick Boekschootens eerste clowns-neus was van dat merk. De Poolse medewerkers van het circus riepen de kale aangever aan met Klatza, Kale! Waarom díe naam niet gebruikt?

Ze begonnen met de brandweeract, een nummer dat Patrick B. al eens eerder deed en waarvan hij nog een videoband bezat. De basis – met veel water en schuim – werd intact gelaten, daaromheen werden nieuwe vondsten verwerkt. Na een jaar was het welletjes en verschenen er achtereenvolgens een boksact, de komische taxi, een komische illusie, de aloude levende kanonskogel mèt teddybeer, een stapeldozennummer en een parodie op de fitnessgekte in de piste.

In het voorseizoen worden de nummers bedacht en uitgewerkt, vaak zijn er invallen tijdens de (nachtelijke) reizen, het repareren of opzetten van tent en piste en die moeten dan spoorslags worden uitgewerkt, al of niet in gezelschap van een volle krat pils.

Circusdirecteur Maurice denkt, wikt en weegt ook mee, doet wel eens voorzichtigjes een voorstel. Een nieuwe act kan in de voorbereidingsfase geweldig ogen, het geëerde publiek heeft nog altijd het finale oordeel. Wat wel eens bitter kan tegenvallen. Het reageert soms totaal anders dan verwacht of erger nog; helemaal niet. En ook dan dient er te worden doorgespeeld.

Clowns staan voor het ontwrichten van de werkelijkheid, vertalen emoties of roepen die op. Jofri speelt het grote kind en zijn alter ego Patrick B. hoopt dat bij leven en welzijn nog lang te blijven. Clown Klatza is in het dagelijkse leven plichtsgetrouw en die karakters worden in hun acts uitgebeeld en nagespeeld: alles wat Klatza aandraagt wordt door Jofri met groot plezier weer teniet gedaan. Na een goede voorstelling kunnen ze hun geluk niet op; ontbrak de magie tussen het publiek en de clowns, dan moeten ze achter de coulissen even slikken. Volgens beide Patricks worden clowns beter naarmate ze ouder worden, beiden zijn dertigers en hebben deo volente nog een lang en creatief clownsleven voor de boeg.

Voor meer informatie zie: www.magic-circus.nl

    • Freddy Rikken