Chodorkovski blijft vast

De Russische zakenman Michail Chodorkovski komt niet vervroegd op vrije voeten. De rechtbank in de Siberische stad Tsjita, waar de voormalige topman van energieconcern Yukos gevangen zit, heeft een verzoek om vervroegde invrijheidstelling vanochtend afgewezen.

De mogelijke vrijlating werd beschouwd als een test voor de Russische president Dmitri Medvedev, die bij zijn aantreden door velen als liberaler werd ingeschat dan zijn voorganger Vladimir Poetin, nu premier van het land. Onder Poetin kreeg Chodorkovski in 2005 acht jaar gevangenisstraf wegens wegens fraude en belastingontduiking. De veroordeling wordt algemeen beschouwd als politiek gemotiveerd. De olietycoon, toen de rijkste man van Rusland, had openlijk kritiek op Poetin en wilde de politiek in.

De Russische rechter mag de tweede helft van de straf van een gedetineerde kwijtschelden als deze zich goed heeft gedragen. Vandaag besloot de rechtbank dat Chodorkovski niet in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating, omdat hij niet heeft meegewerkt aan een „professionele scholing”. Het productiewerk in de gevangenis in Tsjita bestaat voornamelijk uit naaiwerkzaamheden. Ook zou Chodorkovski gevangenisregels hebben genegeerd. Gisteren werd de rechtszitting geschorst, omdat de rechters een video wilden bekijken met ‘misdragingen’ van Chodorkovski in de gevangenis.

Medvedev zei bij zijn aantreden dat hij net als Poetin „de macht van de wet” zou laten gelden. In juni zei hij ook dat „een presidentieel pardon mogelijk is voor elke veroordeelde, inclusief Chodorkovski”. In juli is Chodorkovski overigens opnieuw aangeklaagd op grond van een, volgens Chodorkovski, ‘gerecyclede aanklacht’ uit 2006. (Reuters, AP, AFP)