Bonden positiever over cao V&D

Er zit schot in de cao-onderhandelingen bij Vroom & Dreesmann. Na ruim zeven maanden onderhandelen heeft het warenhuis afgelopen nacht een cao-voorstel gedaan, dat vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond aan de leden voorleggen. Lange tijd zag het er naar uit dat de onderhandelingen waren vastgelopen. De FNV-bond had meerdere malen gedreigd met acties. Rond middernacht leek een overeenkomst nog ver weg te zijn.

V&D is in handen van Maxeda, dat weer eigendom is van een aantal private-equityhuizen, waaronder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en SVG Capital. Volgens de bonden willen de eigenaren alleen maar geld verdienen en hebben zij geen oog voor het personeel.

De bonden eisten een loonsverhoging van 3,5 procent voor één jaar. V&D biedt nu een tweejarige cao met een loonstijging van 6,4 procent, 3,1 procent in het eerste jaar en 3,3 procent in het tweede. Bovendien krijgen werknemers die al enige tijd in vaste dienst zijn een salarisverhoging van 0,15 procent voor het feit dat de lonen de laatste drie jaar niet zijn gestegen.

„Dit komt in de buurt van wat wij willen”, zegt de FNV-woordvoerder. „Maar het is niet helemaal wat wij eisten en daarom leggen wij het met neutraal advies voor aan de leden.” Woensdag zal de ledenraadpleging plaatsvinden. Ook vakcentrale CNV laat een beslissing over aan de leden. Brent van Rossum, directeur Human Resources bij V&D, noemt het bod goed en evenwichtig.

Salarisverhoging was niet het enige twistpunt tussen de bonden en V&D. De bonden waren ook tegen de manier waarop werknemers werden ingeroosterd. „Ze moeten altijd komen opdraven, zonder inspraak”, zegt een FNV-woordvoerder. Ook hekelden de bonden het beloningsmodel voor werkgevers. Die onderwerpen zijn nu van tafel, zegt de woordvoerder van FNV.

Directeur Van Rossum stelt wel dat deze onderwerpen weer op tafel zullen liggen bij toekomstige onderhandelingen.