Bezeten klezmer vol ernstig koper

CD KLASSIEK Jeff Hamburg:Live. FutureClassics 084 ***--

CD KLASSIEK

Jeff Hamburg:Live. FutureClassics 084

Een klaaglijk snikkende hobo in een joodse mineurtoonsoort, waar zich geleidelijk een heel orkest aan sympathiserende instrumenten bijvoegt: al in de eerste maten van zijn Klezmer Symphony laat de Nederlands-Amerikaanse componist Jeff Hamburg geen twijfel over zijn afkomst en intenties bestaan. Zijn wortels zijn joods en zijn muziek zal dat ook zijn. Hamburg is een lyricus, wat sentimenteel af en toe, maar kan ook lichtvoetig uit de hoek komen. Exemplarisch is de bezetenheid van het vierde deel, Klezmania: kundig overgebracht van de getto’s naar een symfonische context. Het wordt voorbeeldig gespeeld door het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Ed Spanjaard. Een andere kant van Hamburg horen we in David – Five Psalms. De muziek is loodzwaar en ernstig, met obsessief dreunende pauken en gewichtig koper. Hamburg heeft zich er duidelijk niets van aangetrokken dat in de psalmen die als inspiratie dienden, tot vrolijke lofzangen wordt opgeroepen.

    • Jochem Valkenburg