België

België Mariemont Bij Mariemont overbruggen vier tot Werelderfgoed uitgeroepen hydraulische scheepsliften bijna zeventien meter hoogteverschil. De imponerende, nog steeds werkende gevaartes zijn honderd jaar oud. Het Museum van Mariemont gaat met de expositie Parfums van de Oudheid verder terug in de tijd. Geuren, elegante flesjes, beelden en teksten onthullen de sociale, medische en religieuze geheimen van de antieke parfumerie. De tentoonstelling voert van het Rhodos uit de zevende eeuw voor Christus via het klassieke Athene naar het midden-Italië van het Romeinse Rijk. Parfums van de oudheid – Roos en wierkook langs de Middellandse Zee, Musée Royal de Mariemont, Chaussée de Mariemont 100, Morlanwelz-Mariemont, t/m 30 nov di t/m zo 10-18u. Inl 0032 64212193 www.musee-mariemont.be Diksmuide Met drie exposities wordt de Brugse schilder Joe English (1882-1918) herdacht. Hij is bekend om zijn ontwerp voor het ‘heldenhuldekruis’ voor gevallen Vlaamse soldaten in W.O.I Het kruisje werd later gebruikt voor het ontwerp van de IJzertoren, waar nu zijn tekenwerk als frontsoldaat te zien is. Voor zijn mobilisatie was English een actieve kunstschilder. Dit onbekende werk wordt in Galerie Montanus tentoongesteld, terwijl in de Sint-Niklaaskerk English’ ontwerpen voor het goudborduuratelier van zijn vader aan bod komen. English, die in 1918 overleed aan een blindedarmontsteking, werd een symbool van de Vlaamse Beweging. Joe’s kunst, Kunstgalerie Montanus 5, IJzertoren en Sint-Niklaaskerk, Diksmuide, t/m 5 okt dag 14-18u. Inl 0032 51500286 en www.joe-english-kunstschilder.be En verder Zijaanzicht - Fascinerende vrouwen, t/m 26 okt Museum Emile Verhaeren, Sint-Amands 0032 52330805, www.emileverhaeren.be; Oriental Fascination, het japonisme in België 1889-1915, t/m 28 sept., Stadhuis, Brussel 0032 22796444, www.brupass.be

Mariemont

Bij Mariemont overbruggen vier tot Werelderfgoed uitgeroepen hydraulische scheepsliften bijna zeventien meter hoogteverschil. De imponerende, nog steeds werkende gevaartes zijn honderd jaar oud. Het Museum van Mariemont gaat met de expositie Parfums van de Oudheid verder terug in de tijd. Geuren, elegante flesjes, beelden en teksten onthullen de sociale, medische en religieuze geheimen van de antieke parfumerie. De tentoonstelling voert van het Rhodos uit de zevende eeuw voor Christus via het klassieke Athene naar het midden-Italië van het Romeinse Rijk.

Parfums van de oudheid – Roos en wierkook langs de Middellandse Zee, Musée Royal de Mariemont, Chaussée de Mariemont 100, Morlanwelz-Mariemont, t/m 30 nov di t/m zo 10-18u. Inl 0032 64212193 www.musee-mariemont.be

Diksmuide

Met drie exposities wordt de Brugse schilder Joe English (1882-1918) herdacht. Hij is bekend om zijn ontwerp voor het ‘heldenhuldekruis’ voor gevallen Vlaamse soldaten in W.O.I Het kruisje werd later gebruikt voor het ontwerp van de IJzertoren, waar nu zijn tekenwerk als frontsoldaat te zien is. Voor zijn mobilisatie was English een actieve kunstschilder. Dit onbekende werk wordt in Galerie Montanus tentoongesteld, terwijl in de Sint-Niklaaskerk English’ ontwerpen voor het goudborduuratelier van zijn vader aan bod komen. English, die in 1918 overleed aan een blindedarmontsteking, werd een symbool van de Vlaamse Beweging.

Joe’s kunst, Kunstgalerie Montanus 5, IJzertoren en Sint-Niklaaskerk, Diksmuide, t/m 5 okt dag 14-18u. Inl 0032 51500286 en www.joe-english-kunstschilder.be

En verder

Zijaanzicht - Fascinerende vrouwen, t/m 26 okt Museum Emile Verhaeren, Sint-Amands 0032 52330805, www.emileverhaeren.be; Oriental Fascination, het japonisme in België 1889-1915, t/m 28 sept., Stadhuis, Brussel 0032 22796444, www.brupass.be