Algemeen Fons: betaal 12.500 euro

Maurice Lippens verloor zijn geloofwaardigheid in de week dat hij die wilde oppoetsen.

Tijdens de eerste mea-culpabijeenkomst van Fortis met aandeelhouders verklaarde Lippens, president-commissaris van de geplaagde bank-verzekeraar, dat hij persoonlijk bij eurocommissaris Neelie Kroes had gesmeekt zijn bank langer de tijd te geven voor de voorgeschreven verkopen van ABN Amro-onderdelen. Neelie Kroes ontkende dat gisteren in Fem Business glashard. Fortis bevestigde vandaag dat de smeekbede van Lippens slechts beeldspraak was.

Kroes hield onvermurwbaar vast aan de deadline van 3 juli. Fortis kwam kort voor die dag met zijn onverwachte balansversterkende maatregelen. Die waren onder meer nodig, omdat door de strakke tijdslijn de verkoop van de bewuste ABN-onderdelen honderden miljoenen minder had opgeleverd dan gepland. Deutsche Bank had als koper van de afgestoten onderdelen het Brusselse mes op de keel van Fortis tijdens de onderhandelingen goed uitgespeeld. De inmiddels Belgische bazen van ABN Amro Nederland stonden voor een voldongen feit.

Het was niet voor het laatst dat Fortis financieel moest bloeden door toedoen van een strakke deadline. De drie informele ‘infosessies’ van deze week, zo hadden communicatiestrategen bedacht, moesten wel lekker aan elkaar gepraat worden.

Voor de twee edities in Brussel wist de bank-verzekeraar vrij gemakkelijk twee bekende journalisten als ‘moderator’ te strikken. Ex-VRT-presentator Paul d’Hoore voor de Vlaamse avond woensdag, en Jean Blavier van onder meer La Libre Belgique en de RTBf voor de Franstalige bijeenkomst gisteravond.

Voor de sessie in Amsterdam had Fortis meer moeite een geschikte presentator te vinden, viel in de wandelgangen te beluisteren. Inge Diepman was met vakantie. Paul Witteman bedankte. Zijn journalistieke geweten zei nee. Hij wil die baasjes van Fortis nog wel eens in de uitzending hebben.

Toen was het nog maar een paar dagen voor de avond in Amsterdam.

Fons de Poel gebeld. Het voormalige gezicht van Netwerk heeft een eigen productiebedrijf en laat zich wel vaker inhuren als dagvoorzitter. De wetenschap dat de tijd drong, deed hem zijn gebruikelijke tarief voor zo’n klusje danig opschroeven. Naar verluidt heeft Fortis zo’n 12.500 euro moeten afrekenen. Dat is, opnieuw naar verluidt, ongeveer vier maal zoveel als zijn Belgische collega’s rekenden.

Marktwerking heet dat. Of we kunnen concluderen dat Belgen gewoon niet zo goed kunnen onderhandelen.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen