Albayrak wil geen tussentijdse evaluatie levenslange celstraf

Den Haag. Staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) wijst een tussentijdse evaluatie van levenslange gevangenisstraffen af. In zo`n evaluatie zou moeten worden beoordeeld of de straf voortijdig beëindigd kan worden. Dit zegt de woordvoerder van Justitie in reactie op de oprichting, woensdag, van het Forum Levenslang. Dit forum van wetenschappers en magistraten maakt zich zorgen over ”de onmenselijke aspecten” van levenslang. Albayrak laat de Tweede Kamer volgende maand wel weten of de gratieprocedure voor levenslanggestraften nog voldoet. Mogelijk wil ze de betrokken inrichting meer betrekken bij de beslissing de straf in te korten of kwijt te schelden. In Nederland zijn nu 38 personen levenslang gedetineerd, zonder perspectief op voortijdige of voorwaardelijke vrijlating.