Agenten actief bij vredesmissie

Nederlandse politieagenten die deelnemen aan internationale vredesmissies gaan daar in de toekomst ook uitvoerend politiewerk doen. Dat zijn taken als patrouilleren, huiszoekingen doen en verdachten arresteren. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) wil de regeling aanpassen die dit soort werk nu verbiedt. Tot nu toe mochten Nederlandse agenten bij vredesmissies alleen ‘niet-executief’ werk doen, zoals de lokale politie trainen of assisteren bij de opbouw van politiekorpsen. Wel wordt straks per missie bepaald of het daadwerkelijk veilig voor de agenten om is de taken uit te voeren. Het gebeurt niet tijdens missies in gevaarlijke gebieden als Afghanistan.

Sinds 2001 nemen elk jaar zo’n dertig Nederlandse politiemensen deel aan vredesmissies. Op dit moment zijn ze actief in Soedan, Kosovo, Bosnië, Cyprus, Servië en Afghanistan. Het is de bedoeling dat dit aantal in de toekomst wordt uitgebreid naar honderd politieagenten per jaar. (NRC)