1 kijken

Alsof je scherm doorzichtig is (en photoshoppen is taboe!)

Transparant Screens

www.flickr.com/groups/transparentscreens

Dwars door het computerscherm heen zie je de boeken op het bureau. Bij een laptop in een groen veld tieren de blaadjes ook binnen de computer welig. Een hand pakt een telefoon rechtstreeks uit een monitor. Het is een bijzondere vorm van fotomanipulatie onder de noemer Transparent Screens. Fotosite Flickr heeft er een speciale ‘pool’ voor. Het gaat zo: eerst maak je een foto van bijvoorbeeld je werkplek. Dan plaats je je computer op diezelfde plek en snijdt de eerste foto zodanig bij dat er alleen datgene op staat wat je scherm uit beeld houdt. Het resultaat maak je tot bureaublad. Dit fotografeer je dan en voilà: het lijkt alsof je scherm doorzichtig is. Dat kan ook met andere apparaten. Zo zijn er ook foto’s van mensen die hun mobieltje voor hun gezicht houden, waarop hun gezicht te zien is. Photoshoppen wordt door de meeste deelnemers gezien als valsspelen, zo blijkt uit de discussie op het aanhangende forum. Voor het beste resultaat moeten de beelden qua kleur en helderheid goed op elkaar aansluiten en dát mag je dan wel weer digitaal regelen. (CJ)