Zonder revolutie: 1-1

Bert van Marwijk debuteert bij Oranje met een 1-1 gelijkspel tegen Rusland.

Nieuwe bondscoach zal vooral veel bij het oude laten op weg naar het WK van 2010.

De Rus Kolodin (links) en Vennegoor of Hesselink vechten om de bal. Foto AP Russia's Denis Kolodin, left, goes for the ball with Dutch player Jan Vennegoor of Hesselink during their a friendly international soccer match in Moscow, Wednesday, Aug. 20, 2008 . (AP Photo/Misha Japaridze) Associated Press

Met veel bombarie nam Marco van Basten vier jaar geleden het bondscoachschap over van Dick Advocaat en kondigde aan te gaan bouwen aan een ‘nieuw Oranje’. Na een aantal moeizame jaren wist de oud-voetballer een aantrekkelijk spelend elftal samen te stellen dat op het voorbije EK in Zwitserland en Oostenrijk weliswaar de harten van de internationale voetballiefhebbers veroverde, maar in de kwartfinales teleurstellend werd uitgeschakeld door het ‘nieuwe Rusland’ van Guus Hiddink. Nu twee maanden later staat Bert van Marwijk aan het begin van een nieuw tijdperk. Van deze bondscoach werden vooraf al geen drastische veranderingen verwacht. Bij zijn debuut gisteren tegen Rusland (1-1) bleek dat Van Marwijk voortborduurt op de speelwijze van het EK.

Een kalme en fatsoenlijke bondscoach van onbesproken gedrag, zo luidde de profielschets van de man die Van Basten moest opvolgen bij het Nederlands elftal. Na een aantal turbulente jaren waarin het volk zich kortstondig vervreemdde van Oranje had de KNVB vooral behoefte aan rust. Voor revolutionaire geesten als Co Adriaanse of Louis van Gaal was geen plaats in Zeist. Droomkandidaat Guus Hiddink verlengde zijn contract met Rusland. Waarna directeur betaald voetbal Henk Kesler zijn aandacht richtte op Van Marwijk. De kleurloze Feyenoord-trainer kreeg de voorkeur boven de weinig charismatische Fred Rutten.

Continuïteit. Dat is waar Van Marwijk op weg naar het WK van 2010 in Zuid-Afrika met zijn nieuwe technische staf voor moet zorgen. In een groep met Schotland, Noorwegen, IJsland en Macedonië moet Oranje plaatsing zien af te dwingen. Op 10 september volgt het eerste kwalificatieduel uit in Macedonië. Samen met zijn assistenten Dick Voorn, Frank de Boer en Phillip Cocu begon Van Marwijk met een oefenwedstrijd tegen Rusland aan zijn nieuwe traject. Het duel maakte duidelijk dat Van Marwijk weinig zal veranderen aan het systeem dat zeven internationals eind vorig jaar in overleg met Van Basten overeenkwamen.

Daar waar de hand van de eigengereide Van Basten vier jaar geleden snel zichtbaar was, was gisteren aan weinig te merken dat er op de bank een wisseling had plaats gevonden. De opvallendste verandering was de terugkeer van Mark van Bommel bij het Nederlands elftal. De schoonzoon van de nieuwe bondscoach was met Van Basten in onmin geraakt en stelde zich de afgelopen twee jaar niet meer beschikbaar voor Oranje. Verder selecteerde Van Marwijk alleen spelers die ook op het EK actief waren. De kans dat de komende tijd jonge talenten zullen doorstromen lijkt dan ook niet al te groot.

In het duel van gisteren probeerde het Nederlands elftal zich te revancheren voor de 3-1-nederlaag op 21 juni van dit jaar in Bazel. De basisformatie van Oranje was in vergelijking met het EK-duel tegen Rusland op zes plaatsen gewijzigd. Doelman Edwin van der Sar en Ruud van Nistelrooy bedankten. Khalid Boulahrouz, Orlando Engelaar en Wesley Sneijder ontbraken door blessures. En Dirk Kuijt begon in het stadion van Lokomotiv Moskou op de bank. Maarten Stekelenburg, John Heitinga, Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie en Arjen Robben vormden samen met Van Bommel het logische zestal vervangers. Rusland speelde nagenoeg met dezelfde ploeg als bij het EK.

Het Nederlands elftal dat zich onder leiding van Van Basten nog had laten verrassen door de Russen van Guus Hiddink, onderschatte zijn tegenstander dit keer niet. Met Van Bommel en De Jong als controleurs in een 4-2-3-1-systeem gaf het Nederlands elftal niet alleen veel minder kansen weg dan twee maanden geleden, maar was de opbouw ook beter verzorgd. Grote uitblinker in het oefenduel was Robin van Persie. De sierlijke aanvaller van Arsenal, die in het verleden bij Feyenoord nog botste met Van Marwijk, maakte in de 24ste minuut het openingsdoelpunt van de wedstrijd.

Van Persie kreeg de bal na een afgeslagen vrije trap van Rafael van der Vaart in de voeten gespeeld door Joris Mathijsen. De aanvaller krulde de bal vervolgens prachtig met zijn linkerbeen langs doelman Igor Akinfejev. Lang leek het erop dat het Nederlands elftal het debuut van Van Marwijk zou opluisteren met een overwinning, maar een onhandige tackle van aanvoerder Giovanni van Bronckhorst op Dmitri Torbinski leidde de gelijkmaker in. De Zweedse scheidsrechter Peter Fröjdfeldt gaf een strafschop. Konstantin Zirjanov schoot de bal twaalf minuten voor tijd hard langs de kansloze Stekelenburg. Zo begon Van Marwijk waar Van Basten eindigde tegen Rusland: met een 1-1 gelijkspel na negentig minuten.

Rusland Nederland
1 1
Gespeeld op 20 augustus
Toeschouwers 25.000
Scheidsrechter Fröjdfeldt (Zwe)

Doelpunten

78' Zirjanov (pen) 1-1 24' Van Persie 0-1

Kaarten

Semsjov, Torbinski Vennegoor
    • Koen Greven