Zeepbel ook mogelijk op goudmarkt

De aantrekkingskracht van goud is duidelijk: het vertegenwoordigt waarde in een tastbare vorm, en is niet als geld dat naar believen kan worden bijgedrukt door – bijvoorbeeld – Robert Mugabe, de hyperinflatie scheppende president van Zimbabwe. Goud wordt verkocht als bescherming tegen de dwaasheden van centralebankiers en politici en is daarmee een beleggingsinstrument dat zijn waarde in principe wel altijd zal behouden. Maar als de kosten van het binnenvaren van de veilige haven van het goud in zes jaar tijd bijna verviervoudigen, kan die haven wel eens een moeras blijken.

De verbluffende prijsstijging van goud moet worden gezien tegen de achtergrond van de verzevenvoudiging van de olieprijs. Eind jaren negentig, toen Goudlokje de koosnaam was van de Amerikaanse economie, en er met aandelen snel geld kon worden verdiend, was de goudprijs ongebruikelijk laag. De opwaartse beweging begon van minder dan 300 dollar per ounce in 2002, toen de aandelenzeepbel net was gebarsten en je voor nog geen 90 dollarcent een euro kon krijgen.

Toen de dollar ten opzichte van de euro 45 procent van zijn waarde had verloren en de zeepbel op de vastgoedmarkten was gebarsten, werd de aantrekkingskracht van goud, olie en andere grondstoffen sterker. Daar hoefde je geen mijnbouwer voor te zijn. De opkomst van de exchange traded funds of trackers (die een onderliggende index volgen) hebben gewone beleggers de mogelijkheid gegeven mee te doen.

Maar nu zijn een paar van de ontwikkelingen die gunstig waren voor goud in hun tegendeel omgeslagen. De dollar heeft zo’n 9 procent van zijn waardeverlies op de euro goedgemaakt en olie is sinds de recente piek bijna een kwart goedkoper geworden. De grondstoffenindex van The Economist is de afgelopen maand met 11,6 procent gedaald. Goud zelf is op een peil van 814 dollar per ounce minder waard dan in maart, toen het record van 1.039 dollar per ounce werd bereikt.

Goud zou wel kwetsbaarder kunnen blijken dan andere grondstoffen, waarnaar de vraag zal blijven toenemen naarmate China, India en de rest rijker worden. De fysieke vraag naar goud zal waarschijnlijk niet stijgen – en de prijs van de gouden veilige haven kan niet ongelimiteerd omhoog blijven gaan.

De motivatie om in goud te beleggen kan echter weer terugkeren als het broze financiële systeem van de Verenigde Staten in een crisis terechtkomt, hetgeen de Federal Rerserve (het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) zou dwingen de geldkranen wijd open te zetten. Voorlopig lijkt goud echter niet het beste alternatief voor geld, maar eerder een eigen zeepbel te hebben gevormd.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Ian Campbell