Witte fietsen met bankpas

In sommige Franse steden wordt gewerkt met een moderne variant van het wittefietsenplan. Wie in Parijs een fiets nodig heeft, zoekt een van de depots waar tegen betaling een fiets kan worden meegenomen. Het principe is simpel. Op centrale plaatsen in de stad zijn onbemande stations, waar fietsen gekoppeld staan aan palen. Bij een betaalplaats die eruitziet als een parkeermeter, betaal je met een bankpas een borgsom. Daarop wordt een fiets vrijgegeven. Het eerste uur is gratis, daarna is een klein bedrag per uur verschuldigd. De fiets kan bij elk willekeurig station in de stad worden teruggebracht. Huur wordt verrekend met de borgsom, het restant wordt teruggestort.

Ook een goed idee uit het buitenland geïmporteerd? Insturen kan, onder vermelding van naam en woonplaats, naar opinext@nrc.nl

    • Arnold van Heusden