Winst verdampt bij Heijmans

Heijmans bereikte vandaag een dieptepunt: slechts 2 miljoen euro winst in het eerste half jaar. Het is aan crisismanager Rob van Gelder om het bouwbedrijf weer gezond te maken.

De winst bij bouwbedrijf Heijmans is de afgelopen drie jaar in een vrije val geraakt. Zelfs voor Rob van Gelder (62), de kersverse bestuursvoorzitter en een ervaren crisismanager, is het geen eenvoudige klus het kwakkelende bedrijf weer structureel winstgevend te maken.

Het laatste topjaar voor Heijmans was 2005. Toen boekte het bedrijf een jaarwinst van 87 miljoen euro op een omzet van 2,8 miljard. Sindsdien zijn de winstmarges van het bedrijf gekelderd. Vorig jaar verdiende Heijmans nog 56 miljoen euro, terwijl de omzet was toegenomen tot 3,7 miljard.

Voormalig bestuursvoorzitter Hoefsloot hield lange tijd vol dat de tegenvallende resultaten werden veroorzaakt door 50 probleemprojecten waar onvoldoende rekening gehouden was met forse prijsstijgingen van materialen en onderaannemers.

In mei moest Hoefsloot, na de vijfde winstwaarschuwing in twee jaar, aftreden. Niet veel later volgde president-commissaris Brentjens, na druk van grootaandeelhouder Van Herk Groep.

Rob van Gelder werd aangesteld als de man die Heijmans er weer bovenop moest helpen. Hij staat bekend als een vasthoudende crisismanager. Van Gelder was bestuursvoorzitter van baggeraar Boskalis ten tijde van de zogenoemde baggeroorlog, die in de jaren na de millenniumwisseling plaatsvond. Meerdere malen probeerde Van Gelder de baggerdivisie van HBG over te nemen tegen de wil van de eigenaar. Uiteindelijk ging de divisie naar Van Oord. Ook schuwde Van Gelder forse bezuinigingen niet. Zo schrapte hij in 2004 450 arbeidplaatsen toen de winst van Boskalis terugliep.

Nu is het de vraag of Van Gelder ook Heijmans weer gezond krijgt. Vandaag wilde hij weinig zeggen over zijn aanpak. „De resultaten zijn ronduit teleurstellend en het is een forse klus, maar het is te vroeg om te zeggen wat er gaat veranderen”, zei Van Gelder, die sinds juni in functie is.

Het is nu wel duidelijk dat de problemen bij Heijmans groter zijn dan 50 probleemprojecten. De winst is zo goed als verdampt en het is niet alleen de geplaagde bouwdivisie die de winstval veroorzaakt. Vorig jaar leverde de infrastructuurdivisie nog een kleine bijdrage aan de winst. Ondanks een omzettoename van 62 miljoen euro verloor Heijmans 12 miljoen op de bouw van wegen, tunnels en bruggen. „De marges staan erg onder druk. Als gevolg van overcapaciteit in asfaltmolens werden onderbezettingsverliezen geleden”, stelde Van Gelder.

De bouwdivisie presteerde iets minder slecht dan vorig jaar. Het verlies liep terug van 12 miljoen euro naar 10 miljoen. Een deel van de 50 rampprojecten is opgeleverd, maar een deel loopt nog en veroorzaakt nog steeds verliezen. „En als een project eenmaal problemen heeft, is het erg moeilijk om het tot een goed einde te brengen”, zei Van Gelder.

Een andere zorg is Heijmans België, dat 5 miljoen verlies leed. De opbrengst van zowel de bouw als de verkoop van woningen viel in België tegen.

Het enige lichtpuntje in de cijfers is dat het bedrijfsresultaat van de vastgoeddivisie steeg van 26 naar 32 miljoen euro. Maar zelfs hier kon Van Gelder niet helemaal positief over zijn. „De vraag naar woningen neemt iets af. Wij doen het redelijk goed, maar de nieuwbouwmarkt staat onder druk.”

In mei verwachtte Heijmans nog dit jaar 50 miljoen euro winst te boeken. Of dat gaat lukken wilde Van Gelder niets zeggen. „Het is onmogelijk om te weten waar de winst naartoe gaat. Daar doe ik geen uitspraken over.”

Rond het middaguur stond de koers van Heijmans 9,4 procent lager dan het slot van gisteren.

    • Melle Garschagen