Wellink wil einde aan geldinjecties ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) kan niet eeuwig doorgaan met het verstrekken van geld aan commerciële banken die in de problemen gekomen zijn.

Dat zegt Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank en lid van het bestuur van de ECB, vandaag in een interview met het Financieele Dagblad. De ECB heeft tot nu toe enkele tientallen miljarden euro’s in de geldmarkten gepompt om een systeemcrisis te voorkomen. Wellink zegt in het interview: „Als we zien dat banken wel erg afhankelijk worden van centrale banken, dan moeten we ze stimuleren andere financieringsbronnen aan te snijden.” Hij doelt daarbij op de aandeelhouders, die via emissies voor extra kapitaal bij banken kunnen zorgen. Hij noemt de reactie van de centrale banken „adequaat” maar waarschuwt dat „er een eind is aan hoe lang je dit kunt doen. Er komt een punt dat je de markt overneemt.” Dat is in de ogen van Wellink onwenselijk. Toch zal de ECB „niet plompverloren” stoppen met de injecties, omdat het risico dat banken dan omvallen nog te groot is.

Tot nu toe hebben banken in totaal voor circa 350 miljard dollar (237 miljard euro) aan nieuw kapitaal opgehaald op de markt, terwijl ze voor ruim 500 miljard aan waarde hebben afgeschreven op hun beleggingen. Het impliciete vangnet dat centrale banken via de liquiditeitsinjecties bieden, zorgt ervoor dat banken niet nog meer geld gaan ophalen, terwijl dat eigenlijk wel nodig is om een gezonde balans te krijgen. Wellink suggereert dat hij de verantwoordelijkheid voor die buffers bij de aandeelhouders wil leggen. „Ze [de banken] moeten zelf hun buffers versterken wegens hun centrale positie in de economie.”

Meer over de rol van de ECB op nrc.nl/kredietcrisis