Vragen over Franse doden Afghanistan

In Frankrijk zijn vragen gerezen over het vuurgevecht dinsdag in Afghanistan, waarbij tien Franse militairen omkwamen. Volgens militairen die gewond raakten, zijn er aan Franse zijde fouten gemaakt.

Dagblad Le Monde sprak gisteren met enkele van de 21 militairen die verwondingen opliepen bij de slag ten oosten van Kabul. Daar werd dinsdag een patrouille van Franse, Amerikaanse en Afghaanse militairen onder vuur genomen door vermoedelijke Talibaan-strijders. Het was het zwaarste verlies op de grond voor buitenlandse militairen in Afghanistan sinds de verdrijving van het Talibaan-regime eind 2001.

De gewonden verklaarden tegen de krant dat zij „gedurende vier uur onder vuur zijn genomen zonder versterkingen”. Ook zou de communicatieapparatuur gebrekkig hebben gewerkt en zouden er militairen zijn getroffen bij de luchtaanval waarmee de NAVO-macht ISAF hen wilde ontzetten.

Volgens overlevenden zijn de slachtoffers tegen het einde van de strijd gevallen. Minister van Defensie Hervé Morin, die gisteren de Franse militairen in Kabul bezocht, heeft een andere lezing. Hij zei gisteren op de Franse radio: „Onze mannen waren niet in de positie om te reageren, en vielen – volgens alle aanwijzingen – in de eerste minuten.” Het leger moet uit de aanval lering trekken over „inlichtingen en kennis van het terrein voor het begin van de missie, zodat we het maximale kunnen doen om een dergelijke verrassende, onvoorspelbare aanval te voorkomen”.

President Nicolas Sarkozy besloot in april om 700 extra militairen naar Afghanistan te sturen. Gisteren zei ook hij in Kabul dat er lessen moeten worden geleerd uit het incident. „We moeten er over nadenken, zodat het niet weer gebeurt. Althans niet onder deze omstandigheden.”

In Laghman, ten oosten van Kabul, zijn volgens provinciale bestuurders een tiental burgerslachtoffers gevallen door een luchtaanval van westerse militairen. Het Amerikaanse leger verklaarde geen informatie te hebben over burgerdoden. Wel zouden de Amerikanen meer dan dertig opstandelingen hebben gedood.

In de centraal gelegen provincie Ghazni, ten oosten van Uruzgan, zijn gisteren drie Poolse militairen gedood toen zij tijdens een patrouille op een bermbom reden. Een Amerikaanse militair is gisteren doodgeschoten in het westen van het land, melden internationale persbureaus.