Vliegramp Spanje: zeker 153 doden

Hulpdiensten hebben zich verzameld op de startbaan van het Madrileense vliegveld Barajas, waar gisteren een vliegtuig in brand vloog. Foto AP A plane takes off near the site where a Spanair jet crashed on takeoff at Madrid airport on Wednesday, Aug. 20, 2008. A Spanish airliner bound for the Canary Islands crashed and broke into pieces Wednesday while trying to take off from Madrid's Barajas airport, killing 149 people on board, officials said. There were only 26 survivors in the mid-afternoon crash, a Spanish emergency official said. A police officer said the bodies were so hot that police could barely touch them and told El Pais newspaper the shattered wreckage bore no resemblance to a plane. (AP Photo/Victor R. Caivano) Associated Press

Een vliegramp op de internationale luchthaven Barajas nabij de Spaanse hoofdstad Madrid heeft gistermiddag ten minste 153 mensen het leven gekost.

Het vliegtuig van Spanair vertrok voor een vlucht naar Las Palmas op Gran Canaria, rond kwart voor drie. Hoogstwaarschijnlijk vatte de linker motor vlam, waardoor het vliegtuig van de startbaan raakte en in tweeën brak. Het vuur breidde zich daarna snel uit. De bemanning zou nog een noodlanding hebben geprobeerd.

Het gaat om de zwaarste vliegtuigramp in Spanje in meer dan twintig jaar. Het vliegtuig had in totaal 173 mensen aan boord: 166 passagiers en zeven bemanningsleden. 26 mensen werden gewond naar nabijgelegen ziekenhuizen zijn overgebracht. Volgens de site van de Spaanse krant El País waren de meesten van hen er zeer slecht aan toe zijn.

Blushelikopters probeerde de vuurzee die ontstond te blussen. Spaanse tv-beelden toonden grote rookwolken boven de plek waar het vliegtuig neerstortte. De rook was tot in het centrum van Madrid te zien.

Veel vliegverkeer op vliegveld Barajas werd stilgelegd. De zwarte doos kon worden geborgen, zodat de vluchtgegevens mogelijk meer informatie kunnen geven over de oorzaak van het ongeval. Volgens onbevestigde berichten van El País was het vliegtuig met een uur vertraging vertrokken, mogelijk vanwege technische problemen.

De definitieve passagierslijst van de vlucht, uitgevoerd in samenwerking met de Duitse maatschappij Lufthansa, was gisteravond rond de deadline van deze krant nog niet vrijgegeven. Onduidelijk was daarom of er wel of geen Nederlanders aan boord van het toestel waren. (AP, ANP)