Vergeefs slotoffensief zeilers

De Tornadozeilers Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis hebben vandaag in Qingdao tevergeefs een aanval gedaan op olympisch brons. Het Nederlandse duo eindigde in de medalrace op de derde plaats. Daarmee belandde het tweetal op de vijfde positie in het eindklassement. Het goud was voor de Spanjaarden Fernando Echavarri/Anton Paz.

De olympische kampioenen beklommen het podium met rouwbanden om hun arm. Ze wilden met hun gebaar de slachtoffers van de vliegramp in Madrid eren. Volgens Spaanse media had het Internationaal Olympisch Comité het dragen van de rouwbanden verboden. Ook mocht de Spaanse delegatie de vlag niet halfstok hangen in het olympisch dorp.

Booth en Nieuwenhuis begonnen als zesde aan de finale. De achterstand op de nummer drie, het Argentijnse duo Santiago Lange en Carlos Espinola, bedroeg veertien punten. Ook op de Duitse ploeg (zes punten) en het Canadese team (een punt) moesten Booth en Nieuwenhuis inlopen om op het podium te belanden. „We zullen grote risico’s moeten nemen. Het is alles of niets”, zei Booth vooraf. Een stunt bleef uit, hoewel de omstandigheden (flinke wind en grote golven) in het voordeel van Booth/Nieuwenhuis waren. Na een matige start zeilde het Nederlandse duo goed naar voren.

Voor stuurman Booth, Australiër van geboorte, waren het zijn vierde en waarschijnlijk laatste Zomerspelen. Namens Australië won hij in Barcelona brons (1992) en in Atlanta zilver (1996). In Athene (2004) eindigde Booth met Herbert Dercksen als vijfde. (ANP)