Televisie Voorkeur

De Kinderen van de Keuringsdienst ontdekken dat in aardbeiendrinkyoghurt geen aardbeien zitten. Maar hoe komt die yoghurt dan zo rood? Ned.3, 21.55-22.20u.
De Kinderen van de Keuringsdienst ontdekken dat in aardbeiendrinkyoghurt geen aardbeien zitten. Maar hoe komt die yoghurt dan zo rood? Ned.3, 21.55-22.20u.

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over hoe de grootste nationale televisiezender CCTV de Olympische Spelen verslaat. Op zoek naar de Chinese Mart Smeets. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Interviews met in Nederland wonende Russen en met Marcel de Haas van Instituut Clingendael over de rol van Rusland in het conflict om Zuid-Ossetië. En een reportage over 50-plussers die het werk in de zorg te zwaar vinden en ontslag nemen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Reportage over het reanimeerbeleid in verzorgingshuizen. Die krijgen steeds vaker met dit dilemma te maken omdat ze minder ouderen naar verpleeghuizen kunnen doorverwijzen. Verder een gesprek met Mohammed Enait. De gemeente Rotterdam heeft hem, volgens de rechter terecht, een baan geweigerd als contactpersoon bij de sociale dienst. Enait weigert vrouwen een hand te geven. Hij spreekt dan ook van ‘handenschudfundamentalisme’. En oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting gaat met ex-kraker Jack terug naar de Staatsliedenbuurt. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Holland Doc: Panna! Documentaire over straatvoetballers en hun dromen over een carrière als prof. In het straatvoetbal gaat het niet alleen om de goals of de teamprestatie, belangrijker zijn de mooie trucs en het dollen met de tegenstander. (Bijvoorbeeld met een vernederende ‘panna’ waarbij je de bal bij je tegenstander tussen de benen door speelt.) Maar hoe goed je ook bent, op straat valt er met voetbal geen geld te verdienen. De hoofdpersonen in de documentaire, Mitchell en Said, groeiden op in Amsterdam-West. Ze zien het voetbal als enige mogelijkheid om te ontsnappen aan de verleidingen van de straat en willen scoren bij een club. Maar dan zullen ze doorzettingsvermogen en wilskracht moeten tonen, eigenschappen die op straat juist niet meetellen, vooral niet bij pubers. Ze worden dan ook flink achter de broek gezeten door hun vaders, die hun eigen dromen hebben over een voetbalcarrière van hun zoons. Ned.2, 22.45-23.40u.

praatprogramma

Nova College Tour. Discussieprogramma met studenten. Vandaag vanuit het LAK Theater van de Universiteit Leiden. Presentator Twan Huys praat met cabaretier Hans Teeuwen, die reageert op kritiek van cabaretgoeroe Freek de Jonge op zijn manier van grappen maken. Teeuwen vertelt ook over zijn ontmoeting met de meiden van Halal en over de dood van zijn vriend Theo van Gogh. Herhaling van december 2007. Ned.3, 21.10-21.55u.

informatief

Terzake: Niet met mijn dochter. Duitse reportage over vrouwenbesnijdenis in Europa. In veel uit Afrika geïmmigreerde families is het nog de gewoonte jonge meisjes te besnijden, maar steeds meer Afrikaanse vrouwen komen in verzet tegen deze gruwelijke praktijk. België 2, 20.00-20.45u.

Who do you think you are. Programma over genealogie. Nieuwe reeks. Telkens staat één bekend persoon centraal, die op zoek gaat naar zijn roots. En passant wordt uitgelegd hoe je dat doet, je eigen stamboom uitpluizen. Vandaag met Boris Johnson, die in mei 2008 tot burgemeester van Londen werd gekozen. Hij blijkt wortels in Turkije te hebben. BBC 2, 20.00-21.00u.

Dr. Alice Roberts: Don’t die young. Reportageserie over de werking van het menselijk lichaam. Vandaag over het immuunsysteem. Alice ondergaat een aantal proeven om haar afweer te testen. En een microbioloog maakt uitstrijkjes bij een groep studenten die bij elkaar in één huis wonen en willen weten waarom ze toch zo vaak ziek zijn. BBC 2, 21.30-22.00u.

Themenabend: 14 Jahre und 1,4 Promille. Thema-avond over jongeren en alcohol. Met een reportage over dronken kinderen op een Eerstehulpafdeling van een ziekenhuis, een discussie rond de vraag wie verantwoordelijk is voor het stijgende alcoholgebruik onder jongeren en een documentaire over ouders die zich zorgen maken en er iets aan proberen te doen. Arte, 22.25-0.30u.

De waarheid over eten. Deel 3 van deze Britse serie. Vandaag: Hoe word je slank? Over de mythe van een langzame stofwisseling in relatie tot snel dik worden en de onzin dat je beter geen kaas kunt eten. In een experiment wordt onderzocht of je minder gaat eten als je kunt zien wat je allemaal al achterover hebt geslagen. Verder veel zin en onzin over diëten. Ned.3, 22.35-23.30u.

drama

Ashes to ashes. Nieuwe Britse politieserie rond DCI Gene Hunt. Speelt in de jaren 80 én in 2008. Afl.1: Inspecteur Alex Drake wordt neergeschoten en komt in 1981 oog in oog te staan met hoofdinspecteur Gene Hunt. Alex denkt dat ze in coma is, en heeft de hulp van Hunt nodig om Layton, de man die haar neerschoot in 2008, op te pakken. Zie ook hiernaast op pagina 22. Ned.2, 23.40-0.45u.

Olympische spelen

Kijk voor het complete programma in Peking op pagina 13 van deze krant of op nrc.nl/spelen

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, commentaren en interviews rond de wedstrijden van afgelopen nacht en vandaag. Ned.1, 20.30- 21.35u.

Studio Sportzomer. Mart Smeets live vanuit het HHHuis in Peking. Tafelheer: Bart Veldkamp. Gasten: Anky van Grunsven, de dames van het Nederlandse waterpoloteam en atleet (100 en 200 meter) Churandy Martina uit Curaçao. Ned.1 22.15-23.10u.

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: atletiek, beachvolley, mountainbike, hockey, ritmische gymnastiek, tafeltennis, basketbal. Ned.1, vanaf 2.25u., loopt non stop door tot vrijdag 18.00u.