Tekenen van terugtrekking Russisch leger

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Kouchner zei vandaag „bemoedigende tekenen” te zien dat Rusland zich alsnog terugtrekt uit Georgië.

Kouchner zei ook dat de troepenbeweging nog „onvoldoende” is en dat het noodzakelijk is dat de aftocht wordt voltooid.

Vanochtend trokken tientallen Russische tanks zich terug vanuit het zuiden naar de Zuid-Osseetse hoofdstad Tschinvali. Daarnaast werden 21 tanks gesignaleerd die in Zuid-Ossetië de Roki-tunnel richting Rusland inreden. Morgen zou de terugtrekking volgens Moskou voltooid moeten zijn.

Ook uit de stad Gori is nu het merendeel van de troepen teruggetrokken, maar elders lijkt het erop dat de Russische posities worden geconsolideerd. Een van de belangrijkste Russische controleposten ten oosten van Gori is op dit moment Ingoeti, dat op vijftig kilometer van Tbilisi ligt. Hier hebben de Russen zich afgelopen weekend ingegraven en blokkeren zij de hoofdweg naar Tbilisi met tanks.

Bij de westelijke stad Senaki is gisteren een nieuw Russisch konvooi aangekomen. Op tenminste drie locaties bij de Zwarte-Zeehaven Poti bouwden Russische soldaten gisteren semipermanente kampen. Tientallen militairen hebben zich daar ingegraven met pantserwagens en vrachtwagens. Ook zijn er soldaten gesignaleerd met emblemen met het woord ‘Vredesmacht’ op hun uniform.

Moskou heeft gisteren een eigen ontwerp voor een VN-resolutie naar buiten gebracht, na het Franse voorstel te hebben afgewezen dat onmiddellijke terugtrekking van Rusland uit Georgië eist. Het Russische ontwerp onderkent het zespuntenplan waar Georgië en Rusland het eerder over eens werden maar legt de nadruk op ‘aanvullende veiligheidsmaatregelen’. Westerse diplomaten hebben Rusland gevraagd zich nader te verklaren.