Taart in gezicht van Duyvendak

Wijnand Duyvendak van GroenLinks heeft gisteren bij de presentatie van zijn boek Klimaatactivist in de politiek een taart in het gezicht gegooid gekregen. Het ging waarschijnlijk om een actie van de extreemrechtse organisatie Voorpost. Vlak voor het incident gooiden actievoerders in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam pamfletten met de kop ‘Terrorist’ naar beneden. „Verzameld onder de vlag van Voorpost verzetten we ons tegen een ‘politicus’ die zoveel schade aan de samenleving heeft toe gebracht”, aldus het pamflet. De taartgooier en twee andere personen werden gearresteerd. Duyvendak ging na zich te hebben schoongemaakt door met de presentatie en veroordeelde de actie. „Dit was geweld en ik keur gewelddadige acties af.” GroenLinks-leider Halsema. „Je mag verwachten dat we wel wijzer zijn na het taartincident met Pim Fortuyn.” (NRC)

lees de toespraak van Duyvendak op pagina 20 en 21