Strafhof bekijkt oorlogsmisdaden

Het Internationale Strafhof gaat onderzoeken of in het conflict tussen Rusland en Georgië oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd of dat er sprake is van genocide. Aanklager Luis Moreno-Ocampo heeft dat gisteren bevestigd.

Aan het begin van de invasie van Russische militairen in Zuid-Ossetië beschuldigde premier Poetin Georgië ervan genocide te hebben gepleegd in de regio. De Russische ambassadeur in Georgië sprak een dag later van genocide en van etnische zuivering.

Twee dagen later verklaarde Georgië dat het een klacht had ingediend bij het Internationaal Hof van Justitie wegens etnische zuivering door Rusland in Georgië tussen 1993 en 2008. Het Hof van Justitie oordeelt in zaken van staten tegen elkaar, het Strafhof kan individuen vervolgen. Beide hoven zijn in Den Haag gevestigd. Het Strafhof zegt alle informatie in beschouwing te nemen, „ongeacht de individuen of de groepen die de misdaden zouden hebben gepleegd”.

Rusland heeft gisteren het totale aantal burgerdoden dat zou zijn gevallen bij het conflict teruggeschroefd van een geschatte 1.600 naar 133, het aantal lijken van burgers dat in Zuid-Ossetië zou zijn gevonden. Rusland stelt dat het aantal zal oplopen, omdat er nog ongeopende massagraven zijn waartoe het momenteel geen toegang heeft. Het aantal gesneuvelde Russische militairen staat op 64.

Aan Georgische zijde zouden 146 militairen en 69 burgers zijn omgekomen en 1.400 mensen gewond zijn geraakt; hoeveel van hen militairen zijn en hoeveel burgers werd niet gemeld. Georgië houdt de mortuaria gesloten voor verslaggevers, volgens de minister van Gezondheid om journalisten te beschermen tegen boze nabestaanden.

Het Internationale Rode Kruis heeft vandaag toegang gekregen tot het grootste ziekenhuis in de Zuid-Osseetse stad Tschinvali, dat door de oorlog flink beschadigd is. Het Rode Kruis heeft al hulp gebracht aan vier andere ziekenhuizen elders in Georgië, die in totaal circa duizend oorlogsslachtoffers hebben opgenomen.

In drie ziekenhuizen in de Noord-Osseetse stad Vladikavkaz in Rusland, waar veel van de geëvacueerde Zuid-Osseten zouden zijn beland, telde een buitenlandse verslaggever 259 gewonden. Het Rode Kruis spreekt van ruim 220 gewonden in Noord-Ossetië.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch waarschuwde vanochtend voor onontplofte Russische (cluster-)bommen op het Georgische platteland.