Register chassisnummers moet autokoper waarschuwen

Potentiële kopers van een tweedehands auto moeten sneller kunnen nagaan of de auto in kwestie gestolen is. Om dat mogelijk te maken, wil minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) een website openen met daarop een openbaar register met de chassisnummers van gestolen voertuigen. Kopers kunnen het nummer dan zelf controleren.

Met chassisnummers is het minder makkelijk frauderen dan met kentekenplaten, omdat de nummers zijn ingeslagen in het metaal van het chassis. Ook staat het nummer vermeld op de kentekenbewijzen van de autobezitter.

Nu komen kopers pas bij de officiële overschrijving erachter dat zij mogelijk een gestolen auto hebben aangeschaft.

Autobrancheorganisatie Bovag reageert tevreden. „Wij pleiten hier al lang voor”, zegt een woordvoerder. „Vaak ben je als koper al een heel eind het traject in, voordat je erachter komt dat je een gestolen auto koopt.” Bovag hoopt dat de openbare registratie van chassisnummers zich niet zal beperken tot personenauto’s, maar ook zal gelden voor motoren, brommers en fietsen.

Vorig jaar werden 11.891 personenauto’s gestolen. In het eerste half jaar van 2008 zijn 5.738 personenauto’s gestolen, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (SAV). Dat is overigens een daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Bepaalde automerken worden meer gestolen dan andere. Gemiddeld worden acht op de 10.000 auto’s gestolen, maar dat aantal ligt hoger bij Volkswagen. Daarvan worden er 16 op de 10.000 auto’s gestolen. Ook Audi (14) en BMW (16) zijn populairder dan gemiddeld.

In een aantal politieregio’s stijgt het aantal autodiefstallen, met name in Zeeland, Twente en de Gooi-en Vechtstreek. Dit gaat in het algemeen om oude auto’s die meestal werden teruggevonden. Volgens de SAV worden oude auto’s vooral gebruikt voor joyriding.