Random picknick met lingonsap en lingonmousse

Deze zomer kookt nrc.next met de dobbelsteen.

Vandaag de laatste aflevering: picknick met lingonsap en lingonmousse.

Onze culinaire gewoontes hebben we de afgelopen weken ingeruild voor een achtbaanrit voor de smaakpapillen. Speculaas-appelbroodschotel, kiwi-gemberijs, bloemkooltempura met dropsaus. Maar we eten nog steeds aan de houten keukentafel. Tijd voor een nieuwe dosis willekeur: de dobbelsteen bepaalt vandaag ook wáár we eten. In de zesde en laatste aflevering: de random picknick.

Omdat een picknick eenvoudig te bereiden moet zijn, halen we ons eten bij de enige winkel in Nederland die álles in zelfbouwpakketten verkoopt: Ikea. We beginnen bij een toren met wielvormig knäckebröd. Snel opschuiven maar. Onze eerste worp: Svensk Hällakaka. De zachte broodkoeken staan ook wel bekend als noordpoolbrood.

De volgende worp is het begin van een veenbessentsunami. Of vossenbessen, daar komt de Ikea-vertaler zelf ook niet uit. Lingonmousse. Lingonsap. Lingonjam.

Het Ikea-assortiment is weinig opwindend, bij nadere inspectie. Alles is óf van veenbes, óf van ingemaakte haring gemaakt. Carola houdt niet van ingemaakte haring, zeker niet in knoflooksaus. Maar haring staat op Hesters viswijzer en moet toch mee.

We verlaten de winkel met het halve aanbod en hebben dan nog de schijf van vijf niet vol. Misschien dat de Kopparberg peercider een aardige groentevervanger is.

Op naar de random picknickplek. Die hebben we bepaald door een handvol stuivers en één dubbeltje over een stadskaart te strooien. Daar waar het dubbeltje ligt, gaan we picknicken. We spreiden onze picknickdeken uit aan de voet van een brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, met uitzicht op de containers van bedrijventerrein Lage Weide.

De bijrijdende man stapelt kaasbrokken en lingonjam op een zacht matras van broodschijven. De verrukkelijke lingonmousse raakt maar niet op. De enige teleurstelling is dat de peercider alcoholvrij is. En mierzoet, net zoals de haring. Het is heerlijk hier. Zon, wind, water, zware industrie en veenbessen.

Lees de sandwichrecepten en de spelregels: nrcnext.nl/links

    • Hester van Santen
    • Carola Houtekamer