Orie zal proces-Karadzic niet leiden

De Nederlandse rechter Fons Orie wordt vervangen in het proces tegen de Bosnisch-Servische oud-politicus Radovan Karadzic. Dat heeft de president van het Joegoslavië-tribunaal, de Italiaan Fausto Pocar, vandaag besloten.

Karadzic diende deze week een officieel wrakingsverzoek in, maar het besluit is genomen om een procestechnische reden, zo blijkt uit het gepubliceerde besluit. Karadzic beschuldigde Orie van vooringenomenheid, omdat hij rechter was bij het proces tegen Momcilo Krajisnik, rechterhand van Karadzic tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995). Krajisnik werd twee jaar geleden veroordeeld tot „de draconische straf van 27 jaar”, aldus Karadzic. Volgens Karadzic heeft Orie er belang bij om die straf „te bevestigen en te bekrachtigen door [...] vooringenomen gedrag tegen mij”.

Orie was drie weken geleden de rechter bij de eerste voorgeleiding van Karadzic. Pocar heeft besloten dat het daarbij blijft. Dat heeft een technische reden. Voor de arrestatie van Karadzic zei hoofdaanklager Serge Brammertz dat een rechtszaak tegen Karadzic zou worden samengevoegd met die van de voormalige Joegoslavische legerleider Perisic. Na de arrestatie besloot Brammertz echter de zaken niet samen te voegen.

Daarop besloot Pocar het Karadzic-proces toe te wijzen aan een andere kamer. Daarvan is niet Orie de voorzittend rechter, maar de Jamaicaan Robinson. Pocar besteedt in zijn besluit geen woord aan de bezwaren van Karadzic tegen Orie.

    • Cees Banning