Oranje verder op dezelfde weg

Robin van Persie zette Oranje in de 24ste minuut op 0-1. Foto Reuters Holland's Robin van Persie celebrates after scoring against Russia during their friendly soccer match in Moscow August 20, 2008. REUTERS/Thomas Peter (RUSSIA) REUTERS

Rusland1Nederland1

Ruststand 0-1. 24. Van Persie 0-1, 78. Zirjanov 1-1 (strafschop). Scheidsrechter: Fröjdfeldt (Zwe). Toeschouwers: 25.000.

Over negentig minuten gemeten was de uitslag dezelfde (1-1). Toch maakte het Nederlands elftal gisteravond in het oefenduel met Rusland een betere indruk dan op het EK tegen dezelfde opponent. Dat het team van Guus Hiddink toen in de verlenging de genadeklap uitdeelde, was geen verrassing gezien het feit dat verschillende Oranjespelers over het veld strompelden. Nu mochten de Russen, de bondscoach uit de Achterhoek incluis, hun handen dichtknijpen met het resultaat. Dit keer stond er slechts een beetje prestige op het spel.

De nieuwe bondscoach Bert van Marwijk kon terugkijken op een bevredigend debuut. En daaraan gekoppeld de comeback in Oranje van zijn schoonzoon, Mark van Bommel. Het was niet zozeer het spel van de Bayernspeler dat het verschil maakte. Wél de slimheid, de lichamelijke kracht en het inzicht dat hij meebracht. Een irritant duwtje in de rug van de bewierookte Andrei Arsjavin, die pas na rust in zijn spel kwam; aangeven bij Russisch balbezit dat hun spits Roman Pavljoetsjenko niet meer verder kon door een blessure (waarna de bal snel werd uitgetrapt); ploeggenoten op hun plek zetten en scherp houden. Dit soort zaken kan belangrijker zijn dan een geslaagde sliding aan de zijlijn. „Het Nederlands elftal heeft meer power gekregen op het middenveld”, zei Van Marwijk met een knipoog naar zijn schoonzoon. „Er werden daar heel veel belangrijke duels gewonnen. Als je van deze persoonlijke gevechten er vijftien van de twintig wint, maar je verliest de vijf belangrijkste dan heb je het nog niet goed gedaan.”

De collega-internationals hadden aan Van Bommel gevraagd of hij na de wedstrijd nu ook van de KNVB een haasje kreeg, het kleinood dat iedere debutant in Oranje traditioneel ontvangt. Zij zagen de terugkeer van Van Bommel na twee jaar toch ook als een hernieuwde kennismaking.

Niet alleen fysiek, maar ook in tactisch opzicht was Oranje gisteravond meer in balans. Een eerlijke vergelijking ging natuurlijk niet helemaal op, want een goede profvoetballer laat zich geen tweede keer verrassen. Al hadden Van Basten c.s. op het EK hun huiswerk misschien beter moeten doen. De rechterflank was dit keer niet bezet met een aangeslagen Khalid Boulahrouz en de altijd naar binnen dribbelende Dirk Kuijt. John Heitinga op de backpositie en Robin van Persie voorin op de rechterflank, afgewisseld met Rafael van der Vaart, zorgden ervoor dat de sterk opkomende linksback Yuri Zhirkov en halfspeler Konstantin Zirjanov nu niet gevaarlijk konden worden. Bovendien werd de aanvoerlijn naar Arsjavin afgesneden. „Zhirkov mocht juíst in balbezit komen. Het ging er mij meer om dat onze spelers in de omschakeling van balbezit naar balverlies op de goede plek stonden en dat we weinig kansen weggaven. Dat is er prima uitgekomen. Er zat discipline in de ploeg. Tegelijkertijd durfden we te voetballen, op de Nederlandse manier, met lef”, aldus Van Marwijk.

Voordat hij met Oranje aan de slag ging liet de nieuwe bondscoach al een paar keer doorschemeren dat hij minder risico’s wil nemen dan zijn voorganger. Dit deed het ergste vermoeden voor het aanvallende karakter van de ploeg. Die vrees bleek ongegrond. Van Marwijk borduurt vooralsnog voort op de koers die Van Basten heeft uitgezet. Er zijn hoogstens wat accentverschillen.

Het scheelt ook wel of je op de vleugels een fitte Arjen Robben en Van Persie hebt lopen. De laatste krulde de bal in de 24ste minuut met een fluwelen trap in de kruising. De Russen verschenen met counters enkele keren voor doelman Maarten Stekelenburg.

De bondscoach was alleen niet tevreden over de eerste tien minuten van de tweede helft. Toen domineerden de Russen even. „We hadden in die fase het tempo uit hun spel moeten halen”, meende Van Marwijk. Zijn debuut werd niet opgeluisterd met een zege omdat uitgerekend Giovanni van Bronckhorst, de nieuwe aanvoerder, een strafschop veroorzaakte. Met een mislukte sliding tikte de Feyenoorder invaller Dmitri Torbinski even aan en arbiter Peter Fröjdfeldt kon niet anders doen dan een penalty geven. „Dat was niet slim, ik miste de bal op een centimeter”, erkende Van Bronckhorst. Zirjanov schoot de bal vanaf elf meter onberispelijk in. Aan de andere kant hadden Robben, Van Persie en Jan Vennegoor of Hesselink de wedstrijd in het voordeel van Oranje moeten beslissen.

Was de hand van Van Marwijk al zichtbaar geweest? De coach bleef bescheiden. „Zo snel gaat het niet, ik kan niet toveren. We hebben wel een eerste stap gezet richting het WK van 2010 in Zuid-Afrika.”

    • Erik Oudshoorn